Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

De kracht van culturele diversiteit

Voor het inzetten van intercultureel talent, is Abtro re-integratiebureau de expert. Dit OVAL-lid specialiseert zich namelijk al sinds 2004 in de begeleiding en bemiddeling van anderstalige talenten. “Teams presteren beter als medewerkers verschillende achtergronden hebben. Dat maakt organisaties succesvoller” zegt Nadira Ettahiri, oprichter en directeur van Abtro. “De kracht van diversiteit op de werkvloer ervaren wij al lang in de praktijk en wordt bevestigd door verschillende onderzoeken.” 

In dit artikel meer over de unieke aanpak van Abtro aan de hand van een praktijkvoorbeeld en een interview met Marta van Gemeren-Redes, re-integratieadviseur/teamcoördinator bij Abtro.

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Met open vizier kijken naar verschillende etnische en culturele talenten

Abtro levert maatwerk om werkgevers te verbinden met anderstalig talent. Voor wie daar eenmaal als werkgever van heeft geproefd, gaat letterlijk een wereld open aan potentieel. Het team re-integratieadviseurs van Abtro is op zichzelf al een aansprekend voorbeeld van hoe diversiteit en inclusiviteit in een bedrijf eruit kan zien. De re-integratieadviseurs hebben allemaal een andere achtergrond; etnisch, cultureel maar ook qua leeftijd. Marta van Gemeren-Redes startte in 2022 als re-integratieadviseur bij Abtro. Haar roots liggen in Polen. 

Marta: “Diversiteit aan mensen zorgt dat je vanuit verschillende invalshoeken naar zaken kijkt. Dat is verfrissend en verrijkend; het voorkomt tunnelvisie. Tegelijkertijd is het grappige dat we vaak dénken dat we anders zijn vanwege een verschillende achtergrond, maar dat we tóch dezelfde doelen nastreven, weliswaar via een andere route. Wat nodig is, is dat je open staat voor de ander, dat je echt kijkt naar de persoon, en van daaruit verbinding maakt. Daarom zijn alle trajecten bij Abtro maatwerk waarin we werkgevers met anderstalig talent verbinden.”

Praktijkvoorbeeld: een werkgever die de kans grijpt om talent te benutten

Het verhaal van Ida* (omwille van de privacy een verzonnen naam) laat zien hoe zo’n maatwerktraject van Abtro kan verlopen en wat het resultaat daarvan is. Ida was één van de eerste talenten die Marta begeleidde als re-integratieadviseur bij Abtro. Als het UWV aan deze jonge talentvolle vrouw met een Poolse achtergrond de kans biedt om een naar werktraject te volgen bij Abtro, grijpt zij die aan. Op dat moment heeft zij recht op een WIA-uitkering. Het doel is duidelijk: een passende functie vinden en bij voorkeur voor minimaal tien uur per week. Eerder werkte Ida al enkele jaren in Nederland in de productie.

Marta: “Dat moet zeker lukken, dacht ik. Ida werd namelijk regelmatig uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar kreeg maar steeds de kans niet om te beginnen. Dat demotiveerde haar en maakte de zoektocht uitdagend. We moesten het over een andere boeg gooien! Dat kostte extra tijd, maar het UWV gaf gelukkig die ruimte. Ik ging opnieuw met haar in gesprek over wat ze nu écht wilde, want ik besefte, het moest vanuit háár komen in plaats van dat ik alles bleef aandragen. Waar ging ze van bloeien? Waar ging haar vuurtje van branden? Ik stimuleerde haar om weer te gaan durven dromen. Toen dat lukte, verlegden we de focus van het zoeken naar een passende vacature naar het vinden van een geschikte werkgever. Een werkgever die het lef had om verder te kijken dan alleen opleiding en ervaring. Dat is wat wij bij Abtro doen: we leren werkgevers en anderstalige talenten met andere ogen kijken.

Lang verhaal kort: er was een match! Ida startte als winkelmedewerker bij een winkelketen. Om te zorgen dat de plaatsing duurzaam zou zijn, bleef ik beschikbaar voor ondersteuning in de inwerkperiode. Mooi om te zien hoe haar zelfverzekerdheid snel groeide! Het is nu bijna een jaar geleden dat zij daar begon. We spreken elkaar nog maar zelden en dat is goed, want ik ben het meest blij als klanten weer de kracht in voelen om het zelf te doen. Ook ben ik blij dat deze werkgever ervoor openstond om anders te kijken en de kracht van diversiteit te ervaren. Er zijn genoeg etnische en culturele talenten in Nederland om als bedrijf zo’n stap naar diversiteit te kunnen maken. Het ontwikkelpotentieel is er, maar je hebt iemand nodig die die kans wil bieden, met open hoofd en open hart.”

Aanpak als re-integratieadviseur: werken vanuit openheid en verbinding

“Het is nooit te laat om iets nieuws te leren in je leven”

Marta zelf maakte de omslag van een baan als musicus in een philharmonisch orkest naar een functie als HR-medewerker met als specialisme verzuim. Zij is ook geregistreerd casemanager verzuim, ROV en ROZ (Regie op Verzuim en Regie op Ziektewet). Toen zij na enkele jaren als HR-medewerker meer zélf mensen wilde coachen, was de baan bij Abtro een schot in de roos.

Marta: “In de begeleiding van anderstalige werkzoekenden gaat het er altijd eerst om, om echt contact te maken, iemand te leren kennen en van daaruit je met elkaar te verbinden. Vanuit die veilige verbinding kunnen mensen zichzelf meer laten zien en vervolgens een andere richting opgaan. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren in je leven! Ook als je door bijvoorbeeld ziekte je oude werk niet meer kunt uitoefenen. De kunst is om naar jezelf te leren luisteren en moed te vinden om je daarnaar te gedragen. Dan kun je door de keuzes die je maakt je leven op een andere manier verrijken. Datzelfde geldt voor werkgevers: ik gun elke organisatie een personeelsbestand dat bestaat uit verschillende etnische en culturele talenten.”

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter