Branche voor duurzame inzetbaarheid
← Terug naar het overzicht

Blog Edwin Bouwers: 'De weg naar nieuw perspectief'

Deze week kwam in het nieuws dat het kabinet 30 miljoen uittrekt voor omscholing van oudere werklozen. Deze regeling voor oudere werklozen begint bij een leeftijd van 45 jaar. Oeps, denk ik dan. Voordat er recht bestaat op pensioen moet er dan nog 25 jaar overbrugd worden. Meteen na het bericht regende het meningen dat het besteedbaar bedrag van 2500 euro per persoon veel te weinig is. Klopt, maar het is wel een begin. Het zou werkgevers en/of branches kunnen verleiden om zelf ook een investering te doen. De tekorten in sectoren lopen op en investeren in werknemers die nog vele jaren goed inzetbaar kunnen zijn lijkt dan wel op zijn plaats.

Iedereen is het er over eens dat de arbeidsmarkt snel verandert. Robotisering, digitalisering, nieuwe technieken etc. Tegelijkertijd wordt er heel hard geroepen dat de werknemer zelf het initiatief zou moeten nemen. Eens, maar de vraag is vaak: hoe dan? Waar ligt het nieuwe perspectief? Ga er maar aan staan. Je werkt in de tuinbouw en je werkgever gaat over naar robots. Of je werkt bij een bank en je werk wordt volledig geautomatiseerd. Het is dan ongelofelijk lastig om zelf het nieuwe perspectief te vinden. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven om deze mensen te helpen. Een loopbaanscan als belangrijke investering in jezelf.

Wat zou het dan fijn zijn als iedereen een eigen budget zou hebben. Niet zoals nu voor slechts 12.500 oudere werklozen van 45 jaar en ouder, maar voor iedereen. Een budget om met ondersteuning op zoek te gaan naar nieuw perspectief. Werkgevers en sectoren met tekorten zouden hiermee ook hun cofinanciering geregeld hebben. Het goede nieuws is dat het kan: de leerrekening. Een persoonlijke rekening te besteden voor werk en ontplooiing. Deze veranderende arbeidsmarkt vraagt om middelen om mee te kunnen blijven doen. Zou met het nieuws van de extra ondersteuning voor oudere werklozen de aftrap zijn verricht voor een persoonlijke leerrekening voor iedereen? Lijkt mij wel zo verstandig. Hoogste tijd om nu echt door te pakken met een leven lang ontwikkelen.

Bron: OVAL