Branche voor duurzame inzetbaarheid
← Terug naar het overzicht

Online zelfmanagementprogramma’s over werken bij gezondheidsproblemen verzameld

Online zelfmanagementprogramma’s die mensen met een chronische lichamelijke aandoening helpen om aan het werk te komen of te blijven zijn lastig te vinden. De bestaande programma’s zijn nu bijeengebracht in de overzichtssite Beter Werken. Bezoekers van deze website kunnen eenvoudig achterhalen voor wie de programma’s bedoeld zijn, wat het doel ervan is, en wat hun kenmerken zijn. De website is samen met mensen uit de doelgroep ontwikkeld.

Kenmerken en kwaliteit programma’s
Van de bestaande online zelfmanagementprogramma’s over werken bij gezondheidsproblemen zijn de kenmerken en kwaliteit in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat veel programma’s meerdere onderwerpen behandelen die belangrijk zijn bij het aan het werk blijven of (weer) aan het werk komen en ook video’s bevatten om de informatie toe te lichten, wat de begrijpelijkheid van de informatie ten goede komt. De programma’s zouden verbeteren wanneer er meer afstemming is op de specifieke situatie van de gebruikers, en meer aandacht voor motivatie, vertrouwen in eigen kunnen en het aanleren van de juiste vaardigheden. Meer informatie over de kenmerken en kwaliteit van de programma’s vindt u hier.

Onderzoek
Het in kaart brengen van de bestaande online zelfmanagementprogramma’s over werken bij gezondheidsproblemen en de ontwikkeling van de overzichtssite waren onderdeel van het onderzoeksproject “Online interventies ter bevordering van de arbeidsparticipatie van mensen met een gezondheidsbeperking”. Het onderzoeksproject was een samenwerking tussen mensen met een beperking, het NIVEL, het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het RIVM-Centrum Gezond Leven en JKVG vzw. Het project is uitgevoerd met een onderzoekssubsidie van UWV.

Bron: NIVEL