Branche voor duurzame inzetbaarheid
← Terug naar het overzicht

WERK-portal van SBCM biedt praktisch ondersteuning bij scholing laagopgeleiden

Het ontwikkelen van basis- en werknemersvaardigheden is essentieel voor het vinden en behouden van werk. Dit geldt vooral voor laagopgeleiden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Hoe kunt u hen daarbij ondersteunen? Zet de WERK-portal (www.oefenen.nl/werk) van SBCM in. Met de WERK-portal geeft u een cliënt toegang tot een laagdrempelige scholingsinstrument.

De WERK-portal is een website met een groot aantal e-learningprogramma’s voor laagopgeleiden tot niveau mbo 1, met soms extra oefenstof voor het niveau net daarboven. Met de website kunnen zij zelfstandig hun vaardigheden verbeteren en daarmee hun kans op (behoud van) werk vergroten.

De programma’s van de WERK-portal richten zich op:

  • werkvaardigheden om goed en zelfredzaam te kunnen functioneren, zoals communiceren op het werk, samenwerken met collega’s, gedrag op de werkvloer en arbo en veiligheid;
  • basisvaardigheden, zoals de Nederlandse taal, omgaan met de computer en omgaan met geld;
  • beroepenoriëntatie en solliciteren.

Veel voordelen
Vaardigheden ontwikkelen met de WERK-portal biedt veel voordelen. Deelnemers kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week met de e-learning aan de slag, als zij maar een computer en internetverbinding tot hun beschikking hebben. Met één wachtwoord krijgen zij toegang tot een breed aanbod van programma’s.
De doelgroep heeft vaak negatieve ervaringen binnen het schoolsysteem. Online leren maak het leerproces wat speelser en dynamischer door de filmpjes en animaties. Bovendien kunnen mensen zo vaak oefenen als nodig is en krijgen zij feedback op hun antwoorden. Ook laaggeletterden kunnen aan de slag met de programma’s door de audio-ondersteuning, het gebruik van eenvoudige taal en ondersteunende afbeeldingen.

Hoe werkt het?
Werkgevers en organisaties die hun medewerkers of cliënten willen voorbereiden op werk, zoals re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties kunnen bij SBCM een bedrijfslicentie afnemen. Daarmee kunnen zij deelnemers toegang geven tot de WERK-portal. Licentiehouders kunnen ook gebruikmaken van ondersteuning door SBCM (via de helpdesk) en kosteloos deelnemen aan workshops en webinars.

Voor organisaties die nog niet bekend zijn met de WERK-portal, biedt SBCM in 2017 een gratis en vrijblijvende proeflicentie, voor maximaal 3 maanden en met tien deelnemersaccounts.

Meer informatie
De WERK-portal is tot stand gekomen in samenwerking tussen SBCM en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl en is te vinden op www.oefenen.nl/werk.

Meer weten over de WERK-portal? Kijk dan op de webpagina van SBCM.

Bron: SBCM