Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Preventief aan de slag

Op volle kracht vooruit naar duurzame inzetbaarheid bij het Nederlands Loodswezen. Nancy van der Drift, HR-manager bij het Loodswezen: “Werken in ploegendiensten wordt vooral bij het ouder worden als steeds zwaarder ervaren. Hoe kunnen we bevorderen dat mensen dat volhouden? Of dat ze eventueel ander werk kunnen doen dat minder belastend is? En hoe zorgen we dat ze straks ook nog in gezondheid van hun pensioen kunnen genieten? Dat zijn de afgelopen jaren de belangrijkste vraagstukken die we aanpakken.”

Vanaf de start actief betrokken

Bedrijfsarts Saskia Vollema is vanaf het begin actief betrokken bij het samenstellen van een uitgebreid maatregelenpakket. Nancy: “Zij heeft ons goed geadviseerd over mogelijkheden om medewerkers te helpen fysiek en mentaal fit te blijven.

Preventief aan de slag bij het Loodswezen

Op haar aanraden hebben we bijvoorbeeld het preventief medisch onderzoek ingesteld en uitgebreid met Duurzaam@Work, een online tool om zicht te krijgen op de inzetbaarheid van medewerkers. Ook zijn we meer aandacht gaan besteden aan gezonde voeding en bewegen. Saskia heeft een belangrijke rol gespeeld in de inrichting van de providerboog met allerlei specialisten. Van vitaliteitscoaches tot diëtisten en psychologen, maar bijvoorbeeld ook financieel adviseurs. Die kunnen samen met medewerkers in kaart brengen hoe ze er financieel voor staan en op basis daarvan toekomstplannen maken. Ook kunnen medewerkers terecht bij een loopbaanadviseur die meedenkt over bij- en omscholingsmogelijkheden.”

Downloads en/of links

Klik op het bestand om deze te downloaden.

Preventief aan de slag bij het Loodswezen

Van de 450 medewerkers van het Loodswezen draaien er zo’n 300 ploegendiensten. Dat zijn voornamelijk bemanningsleden van de eigen schepen die loodsen naar haven of schip op zee brengen en hun planners. Voor deze medewerkers zijn de regelingen om vervroegd uit te treden vervallen – of ten minste flink versoberd. Dat betekent dat ze soms jaren langer door moeten dan waar ze op gerekend hadden. Samen met Arbo Unie zet de organisatie alle zeilen bij om hen ook in deze verlenging vitaal, gemotiveerd en inzetbaar te houden.

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter