Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Perspectief

Het zit soms tegen. Bijvoorbeeld wanneer u te maken krijgt met ziekte of ontslag van uw medewerker(s). Dan is het belangrijk om samen met een goede dienstverlener een nieuw perspectief te vinden voor uw medewerker(s). 

 • Hoe bied ik nieuw perspectief na ontslag?

  Ontslag is niet altijd te vermijden. In bepaalde situaties is het beter wanneer werknemer en werkgever ieder hun eigen weg gaan of is er om bedrijfseconomische redenen sprake van individueel of collectief ontslag. Als werkgever kunt u ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. 

  • Communiceer zorgvuldig
   Communicatie rond ontslag moet zorgvuldig, persoonlijk en eerlijk zijn. Anders ontstaat verwarring en onzekerheid rond het ontslagproces ten koste van re-integratie. Betrokken leidinggevenden en HR-medewerkers moeten kunnen omgaan met de emoties. Ex-werknemers verwachten niet dat hun voormalige baas hun problemen oplost, maar wel dat ze interesse en betrokkenheid tonen. Wie zonder persoonlijke ballast de organisatie verlaat, kan sneller aan de slag met het werken aan een nieuw perspectief. 
  • Markeer het afscheid
   Organiseer het afscheid nemen op korte termijn. Het formeel markeren van een moment om afscheid te nemen helpt om de blik weer op de toekomst te kunnen richten. Op verschillende websites worden werkgevers beoordeeld door (ex)-werknemers, en die informatie wordt ook gelezen door medewerkers die heel gewild zijn. Goede communicatie heeft ook effect op de blijvers, die vaak nog contact onderhouden met hun ontslagen collega's.
  • Bied outplacement
   Regel outplacementtrajecten op maat die aansluiten op de behoeften van uw medewerkers. Maar heldere afspraken met een professionele dienstverlener over de activiteiten en de resultaten. Ook de timing van een traject is van belang voor de effectiviteit. 
  • Bied een activerende ontslagregeling
   Ontslagregelingen hebben veel invloed op het succes van re-integratietrajecten. Veel regelingen werken helaas nog steeds remmend voor de re-integratie, omdat ze de werknemer een vals gevoel van veiligheid geven in plaats van de medewerker motiveren om actief naar nieuw werk te zoeken. Markeer daarbij dat de ontslagvergoeding ook daadwerkelijk moet worden ingezet voor het vinden van een nieuwe baan: van werk naar werk. Het helpt om tijdig te werken aan mobiliteit en de transitie naar een nieuwe baan te faciliteren, voordat de medewerker aan waarde verliest op de arbeidsmarkt.  
  • Bied concrete hulp
   Als werkgever kunt u werknemers ondersteunen bij hun re-integratie. Denk aan het bieden van faciliteiten om te solliciteren en het beschikbaar stellen van netwerken met branchegenoten of concurrenten. Een persoonlijke referentie kan een nieuwe werkgever vertrouwen geven en over de drempel halen om iemand aan te nemen. 
  • Investeer tijdig in strategische mobiliteit
   Als organisatie kunt u ook voordat ontslag dreigt investeren in kwetsbare groepen medewerkers. Bied de mogelijkheid of van functie te wisselen (job-rotation) of taken te verrijken (job-enrichment) via interne stages of leertrajecten. Dit vergroot het zelfvertrouwen van medewerkers, ze blijven waardevol voor de organisatie en het vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt.
 • Hoe regel ik re-integratie tweede spoor?
 • Hoe investeer ik in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter