Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Vitaliteit

Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijk, ook op het werk. Mentaal en fysiek fitte medewerkers zijn aantoonbaar productiever en verzuim kost veel geld. Investeren in de vitaliteit en inzetbaarheid van uw medewerkers loont!

 • Hoe stimuleer ik duurzame inzetbaarheid?

  Hoewel een werknemer voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen inzetbaarheid, ligt het voor de hand dat u hier als ‘goed werkgever’ ook aan bijdraagt. Bovendien kan investeren in duurzame inzetbaarheid uw bedrijf succesvoller maken.

  • Vraag medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat
   Duurzame inzetbaarheid begint met een goed gesprek met medewerkers. Een goede manier om tijdig stress en werkdruk te signaleren. Bespreek ook de langere termijn. Is iemand fit genoeg om zijn werk te (blijven) doen, mist hij kennis of vaardigheden en is hij nog gemotiveerd? Het gaat erom dat u medewerkers aanspoort om daarmee aan de slag te gaan en ze daarbij een helpende hand biedt. 
  • Preventief op gezondheid
   Een goed arbobeleid voorkomt ook dat medewerkers uitvallen. Wees u bewust van de aanwezige risico’s en probeer problemen voor te zijn. Een werkplekonderzoek helpt bijvoorbeeld om rug-, nek- en schouderklachten te voorkomen. Met een jaarlijkse gezondheidscheck zoals een PMO of PAGO wordt de gezondheid van medewerkers in de gaten gehouden. Denk ook aan het stimuleren van een gezondere leefstijl door het aanbieden van een cursus stoppen met roken of voedingsadvies.
  • Bied zoveel mogelijk autonomie
   Eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen geven creëert betrokkenheid en verhoogt de motivatie. Denk bijvoorbeeld aan meer verantwoordelijkheid en afspraken over flexibele werktijden of over de werkplek. Zo kan iedereen het beste uit zichzelf halen. Geef medewerkers zelf de regie over hun werk en hun loopbaan; zij weten het beste wat hen past. 
  • Betrek mensen bij de koers van de organisatie
   Ook de manier van leidinggeven heeft invloed op de inzetbaarheid van personeel. Laat medewerkers meedenken en betrek hen bij de gang van zaken in het bedrijf.  Betrokken medewerkers zijn levenslange ambassadeurs van de organisatie. 
  • Bied ruimte om formeel en informeel te leren
   Het is belangrijk dat een bedrijf zich aanpast aan ontwikkelingen in de markt. Dat betekent dat het personeel zich moet blijven ontwikkelen in training en opleiding. Laat leren ook leuk zijn. Denk aan coaching door collega’s of leren van elkaars ervaringen. 
 • Hoe kan ik verzuim aanpakken?
 • Hoe kan ik verzuim voorkomen?

Stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter