Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Vitaliteit

Gezondheid en vitaliteit zijn belangrijk, ook op het werk. Mentaal en fysiek fitte medewerkers zijn aantoonbaar productiever en verzuim kost veel geld. Investeren in de vitaliteit en inzetbaarheid van uw medewerkers loont!

 • Hoe stimuleer ik duurzame inzetbaarheid?
 • Hoe kan ik verzuim aanpakken?

  Bij het aanpakken van verzuim gaat het om een combinatie van een goede analyse, de juiste aanpak en aandacht voor preventie. 

  • Maak verzuim bespreekbaar
   Verzuim bespreken kan bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg. Laat werknemers meedenken over hoe ze verzuim kunnen voorkomen. Dit creëert draagvlak.
  • Breng verzuim in kaart
   Om verzuim gericht aan te pakken, moet het eerst goed in kaart worden gebracht. Registreer dus per medewerker de oorzaak van het verzuim, de frequentie en de verzuimduur. Gebruik deze uitkomsten om een plan van aanpak te maken.
  • Verhoog het werkplezier 
   Zorg voor meer werkplezier door te focussen op wat werknemers energie geeft. Vraag hoe het werk bevalt, hoe de samenwerking met collega's verloopt en of er zaken binnen of buiten het werk spelen waar de werknemer over wil praten.
  • Stimuleer een gezonde levensstijl
   Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek. Mensen moeten steeds langer doorwerken en dat begint bij gezond werken. Dat betekent in de praktijk het aanmeten van een gezonde levensstijl om voldoende fit te zijn voor het werk dat ze doen. Bied werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid een leefstijlprogramma te volgen om te stoppen met roken of meer te gaan bewegen.
  • Zorg voor ontspanning
   Stimuleer werknemers regelmatig vakantiedagen op te nemen. Het uitstellen van vakantie kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid en veiligheid. Een regelmatige opname van vakantiedagen bevordert de herstelfunctie van de vakantie. Dit draagt bij aan de veiligheid en gezondheid van werknemers.
  • Bied bij ziekte (tijdelijk) ander werk aan
   Soms kan een zieke werknemer zijn reguliere taken niet uitvoeren, maar binnen het bedrijf wel ander werk verrichten. Vraag daarom of er aanpassingen gedaan kunnen worden, zodat de werknemer weer aan het werk kan. Dit bevordert het herstel en de re-integratie. Geef inzicht in (financiële) gevolgen van ziekmelding.
  • Geef inzicht in gevolgen van ziekmelding 
   Maak de gevolgen van verzuim inzichtelijk voor werknemers. Vaak beseffen werknemers niet dat hun afwezigheid niet alleen belastend is voor henzelf, maar ook voor de leidinggevende en directe collega's. Zij moeten immers werk overnemen. Ook kan het werk blijven liggen, waardoor achterstanden ontstaan. Ook kan langdurig verzuim financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk deze inzichtelijk te maken.
  • Weet waar risico's in schuilen
   Met een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) krijgt u snel en efficiënt inzicht in de arbeidsrisico's. En een PMO (preventief medisch onderzoek) kan in kaart brengen hoe het staat met de fysieke en mentale fitheid van werknemers. Werkgevers die weten waar risico's in schuilen, kunnen tijdig maatregelen nemen om uitval te voorkomen.
 • Hoe kan ik verzuim voorkomen?

Stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter