Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

De wachtlijsten en achterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen bij het UWV zijn nog steeds lang. Hierdoor zitten mensen onaanvaardbaar lang in onzekerheid over hun inkomen. Eerder heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maatregelen genomen om deze achterstanden weg te werken, maar dit heeft onvoldoende effect gehad. Om die reden komt het ministerie SZW met een brief met aanvullende maatregelen.

Uitrol Sociaal Medisch Centrum

Allereerst gaat het UWV het Sociaal Medisch Centrum (SMC) verder uitrollen. In deze SMC’s gaan verzekeringsartsen met een multidisciplinair team op een nieuwe manier aan de slag. In deze SMC’s komt de verzekeringsarts meer in een regierol te werken, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van taakdelegatie en taakondersteuning. Deze werkwijze wordt positief door cliënten alsmede medewerkers gewaardeerd. OVAL is zeer positief over deze ontwikkeling en ziet mogelijkheden om multidisciplinaire teams vaker in de bedrijfsgezondheidszorg in te zetten.

Verlenging verkorte beoordeling 60-plussers

Verder blijft de verkorte beoordeling, zonder inzet verzekeringsarts, voor 60-plussers in stand. Deze maatregel helpt om de wachtlijsten te verkorten en het streven is om in 2024 deze maatregel voor te zetten. Echter een nadelige uitwerking van deze maatregel is een dalend percentage toegekende IVA-uitkeringen voor deze 60-plus doelgroep. Dit is voor de minister een aandachtspunt en zij gaat hier mee aan de slag.

Toekenning no-riskpolis bij verlate claimbeoordeling

Tevens gaat de minister ook in op de aangenomen motie van Tweede Kamerlid Stoffer of mensen al eerder, vóór de WIA-claimbeoordeling, een no-riskpolis toegekend kunnen krijgen, zodat zij direct na de 104 weken wachttijd bij een werkgever in dienst kunnen gaan. Dit punt is na signalen van OVAL-leden door OVAL ingebracht.

De minister geeft aan dat mensen op geen enkele manier mogen worden belemmerd om te blijven werken, of opnieuw aan het werk te gaan na de 104 weken wachttijd. Het is nu al mogelijk dat het UWV op verzoek van de werknemer of zijn belanghebbende ex-werkgever – een no-riskpolis kan toekennen nadat de wachttijd van 104 weken is doorlopen en voordat er een verlate WIA-claimbeoordeling heeft plaatsgevonden. Ook is het mogelijk voor mensen die wachten op een WIA-claimbeoordeling dat zij direct na afloop van de 104 weken wachttijd re-integratiedienstverlening ontvangen. Het UWW werkt nu aan een generieke beleidslijn en om dat beleid proactief te communiceren. Hierover komt de minister in het derde kwartaal van 2023 met meer informatie.

Ongelijkheid Eerstejaarsziektewetbeoordeling bij eigenrisicodragers

Helaas blijft de verplichte keuring bij de Eerstejaarsziektewetbeoordelingen (EZWb’s) voor eigenrisicodragers bij de Ziektewet door de verzekeringsarts nog in stand. Dit terwijl deze verplichte keuring voor zieke ex-werknemers, die onder de verantwoordelijkheid van het UWV vallen, niet geldt. OVAL heeft eerder aangedrongen op het schrappen van deze ongelijkheid voor eigenrisicodragers. De minister geeft aan dat zij ook hierover in het derde kwartaal van 2023 meer informatie kan geven.

Doorlichting WIA-claimproces door EY

Als laatste heeft de minister EY de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe binnen de WIA-claimbeoordeling processen kunnen worden geoptimaliseerd. Dit rapport levert een overzicht van knelpunten en EY doet 14 aanbevelingen om de doorlooptijd en beoordelingstijd van de WIA-claimbeoordeling te verkorten. Een van de belangrijkste uitkomsten is om taakdelegatie vaker in te zetten. De minister heeft over deze aanbeveling een dringende oproep aan het UWV gedaan om verzekeringsartsen maximaal te blijven faciliteren om met taakdelegatie en – ondersteuning te werken. UWV komt in de zomer van 2023 met concrete aanvullende verbeteracties.

Cijfers achterstanden sociaal-medische beoordelingen

De achterstanden bij de WIA-claimbeoordelingen zijn opnieuw toegenomen, van 12.000 in 2021 naar 17.000 in 2022. De stijging in achterstand is eind 2022 gestabiliseerd. Eind 2022 wachtten in totaal bijna 7.700 mensen langer dan zes maanden op een WIA-claimbeoordeling. Ook bij de vraaggestuurde herbeoordelingen blijven de achterstanden oplopen. Waar de voorraad aangevraagde herbeoordelingen eind 2021 nog zo’n 12.000 was, is dit eind 2022 gestegen tot circa 18.000.

03/05/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter