Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Nul doden op werk door slechte werkomstandigheden. Dat is de inzet van het kabinet voor 2040. Om dat te bereiken is een trendbreuk nodig: een fundamentele verbetering in de manier waarop werkgevers, werknemers en de overheid omgaan met arbeidsomstandigheden. Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Arbovisie 2040, die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De minister vindt dat alle werkenden in Nederland het recht hebben om gezond en veilig te werken. We willen dat mensen geen gezondheidsklachten door hun werk krijgen, ook niet na hun pensioen. Daarom zijn goede arbeidsomstandigheden belangrijk.

Volgens de minister is er een aantal knelpunten als het gaat om een gezonde en veilige werkvloer. Zo wordt er te weinig geïnvesteerd in preventie. Bovendien hebben lang niet alle werkgevers voldoende kennis over de Arbeidsomstandighedenwet. Werkenden, met name arbeidsmigranten en flexwerkers, zijn niet altijd in de positie om arbeidsomstandigheden bespreekbaar te maken. Daarnaast is er te weinig aandacht in de maatschappij voor de waarde van gezond werk.

In de Arbovisie 2040 komt het kabinet met een aantal oplossingsrichtingen. Zo verkent het kabinet hoe met boetes én beloningen werkgevers gestimuleerd kunnen worden in preventie te investeren. Ook bevordert het kabinet het opstellen van een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), met maatregelen om risico’s te verkleinen. Om het voor startende ondernemers, vooral in het MKB, makkelijker en laagdrempeliger te maken, komt er een start-RI&E met preventie als uitgangspunt. De start-RI&E moet wel aangevuld worden tot een volledige RI&E om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Verder wordt de verantwoordelijkheid van werkgevers of opdrachtgevers en opdrachtnemers (zoals zzp’ers) bij werken in een keten beter geregeld.  

OVAL vindt dat de minister goede stappen zet in deze Arbovisie 2040. OVAL ziet ook dat werkgevers te weinig investeren in preventie. De inzet om te werken met passende financiële prikkels die investeringen in preventie stimuleren, maar ook die negatief kunnen uitpakken wanneer er niet wordt geïnvesteerd, is positief. Echter OVAL mist hierbij de rol van de overheid die hier ook in dient te investeren. Dit kan bijvoorbeeld door fiscale stimulering van preventieve activiteiten. 

Verder is OVAL te spreken over de verkenning voor een meer (verplichtende) effectieve inzet van andere (kern)deskundigen dan de bedrijfsarts, zoals o.a. praktijkondersteuners, gespecialiseerd verpleegkundigen, physician assistants, arbeidshygiënisten en preventiemedewerkers door bijvoorbeeld verantwoorde taakdelegatie of taakherschikking. Zorgwekkend in de Arbovisie 2040 is het feit dat de minister aangeeft dat er meer afstand dient te komen tussen de arbeidsgerelateerde zorg en de werkgever. Daarnaast is het positief dat de minister het persoonlijke dossier van werknemers en de koppeling daarvan aan hun medische dossier gaat verkennen.  

De gehele Arbovisie 2040 is hier te vinden: Arbovisie 2040: De trend gekeerd (overheid.nl)
 

02/11/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter