Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Tijdens het debat over de initiatiefwet verplicht stellen van een vertrouwensperspoon heeft Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Senna Maatoug arbodienstverleners een belangrijke rol toegedicht bij het beschikbaar stellen van externe vertrouwenspersonen bij kleine werkgevers. Arbodienstverleners kunnen d.m.v. maatwerk kleine werkgevers ondersteunen in het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon.

Vanuit de VVD- & CDA-fractie zijn er zorgen over de kosten en toenemende regeldruk voor met name kleine werkgevers. Initiatiefnemer Maatoug verwees op vragen van deze fracties expliciet naar de nu al aangeboden modules van arbodienstverleners. Deze modules worden gezien als een oplossing om het maatwerk te bieden aan kleine werkgevers. De initiatiefnemer verwees daarbij naar bestaande initiatieven bij branches die externe vertrouwenspersonen, via arbodienstverleners, aan (kleine) werkgevers aanbieden. Tevens opperde zij om het SER Arboportaal of Steunpunt RI&E uit te breiden om kleinere organisaties te ondersteunen.

In haar beantwoording gaf zij aan dat zij voorstander is van aanvullende kwaliteitseisen bij externe vertrouwenspersonen. Zij noemde daarbij de eisen die nu al bij veel arbodienstverleners gelden. Voor invulling van aanvullende kwaliteitseisen verwees zij naar lagere regelgeving waar de minister, na eventuele goedkeuring van de wet, verantwoordelijk voor is. Voor OVAL is dit een nadrukkelijk wens dat alleen gekwalificeerde vertrouwenspersonen aangesteld kunnen worden.

Op 27 maart gaat het debat verder. Het is nog onduidelijk of er een meerderheid voor de wet is.  

15/03/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter