Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Het zou gemakkelijker moeten zijn voor volwassenen om zich te blijven scholen en ontwikkelen. Onderzoeksbureau Panteia concludeert dat na onderzoek onder verschillende doelgroepen.

Het blijkt dat mensen doorgaans zeker beseffen dat het belangrijk is om zich te blijven ontwikkelen: alleen dan kunnen zij persoonlijke doelen waarmaken, groeien, bijblijven, succesvol zijn, nuttig zijn voor anderen en waardering krijgen. Hun aandacht en energie gaat echter veelal naar urgente zaken in het dagelijks leven. Bovendien hebben veel mensen in deze groepen geen positief beeld van het onderwijs door hun eigen eerdere ervaringen.

Panteia beveelt aan om het gemakkelijker te maken om je te blijven ontwikkelen. Maak het flexibel, creëer een leercultuur en faciliteer andere manieren van leren, aldus het rapport. Belangrijk hierbij is dat de mogelijkheden aansluiten bij wat mensen drijft, zoals persoonlijke groei en vrijwilligerswerk. “En wat veel helpt zijn rolmodellen: wanneer je ziet dat een collega of vriend een cursus gaat doen en daarmee resultaat boekt, kom je zelf ook sneller in actie”, voegde Douwe Grijpstra van Panteia toe tijdens de overhandiging. Eventuele persoonlijke problematiek moet wel eerst worden opgelost en het leren moet op maat zijn. Persoonlijke begeleiding en een onafhankelijke loopbaancoach zijn hiervoor belangrijk.    

OVAL is al jaren actief pleitbezorger van een Leven Lang Ontwikkelen. En hiermee vooral ook in de dagelijkse praktijk mee bezig. Meer leest u in ons themadossier.

13/05/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter