Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Onnodige lastendruk bij de bekendmaking van het BIG-nummer kan niet de bedoeling zijn. De afgelopen dagen leidde de invulling van de verplichte vermelding van het BIG-nummer tot grote ergernis. Overbodige administratieve lasten, gebrek aan vertrouwen en kostenverspilling zijn de meest gehoorde argumenten. De KNMG vraagt dan ook dringend aan het ministerie van VWS om aanpassing van de maatregelen en uitstel van de invoering. Op initiatief van de KNMG verstuurden KNMT, KNOV, KNMP, KNGF, V&VN, ANT, FGzPt, NAPA, alsmede ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en OVAL, de brancheorganisatie van de arbodiensten, een brief aan het ministerie. Het ministerie heeft al toegezegd hierover in gesprek te willen gaan. 
 
Onnodige administratieve last
Er is sprake van een veel omvangrijkere verplichting dan gedacht. Zo is voorgesteld alle BIG-nummers zichtbaar te maken op briefpapier, facturen en bordjes bij de wachtkamer. Uit de berichtgeving van VWS lijkt het vermelden van het BIG-nummer ook voor twitter te gelden. Dit leidde tot een hausse aan berichtgeving op social media.

Vermelding BIG-nummer
De wetswijziging zou het voor patiënten makkelijker maken om te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven, zo beargumenteert VWS. En de BIG-geregistreerde zorgverlener is bovendien snel vindbaar, zonder mogelijke naamsverwarring met een collega met dezelfde achternaam. Vanzelfsprekend zijn de KNMG en andere genoemde partijen zoals OVAL voorstander van transparantie omdat dit het vertrouwen in de gezondheidszorg bevordert. Deze invulling van de wetswijziging leidt echter tot overbodige verzwaring van administratieve lasten en kan op geen enkele steun in het veld rekenen. 

Bron: KNMG en OVAL
 

28/02/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter