Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Elke werkgever wil een veilige en gezonde werkcultuur. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Pesten en andere vormen van ongewenst gedrag komen nog veel voor op de werkvloer. Gelukkig is daar wat aan te doen. In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is een pilot gestart met een nieuwe interventie tegen pesten. Sinds mei 2019 is een team van experts organisaties aan het helpen bij een veilige werkcultuur. U kunt één van deze organisaties zijn.

Alle werkgevers moeten adequate maatregelen nemen om pesten te voorkomen. Ook zijn ze verplicht eventuele slachtoffers nazorg te bieden. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet. De Inspectie SZW zorgt voor de naleving van deze wet. Vanuit deze rol voert SZW de pilot uit, samen met experts van TNO en professionele dienstverlener zorg van de zaak.

De kern van de pilot is een participatief onderzoek bij 10 organisaties. Uw organisatie krijgt een aanpak op maat aangeboden, onder leiding van een expert. Die aanpak bestaat uit de stappen: voorbereiden, meten, doen en opnieuw meten. De inhoud van de ‘doen’ stap wordt aan uw organisatie aangepast. TNO  onderzoekt of de aanpak leidt tot een verbetering van de omgangsvormen ten behoeve van de sociale veiligheid. Dit is de basis voor een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde methode, waar ook andere werkgevers na de pilot van kunnen profiteren.

De pilot duurt voor een bedrijf 15 maanden. De instroom is gestart in mei 2019. Uw organisatie kan zich aanmelden. Dus als u iets wil doen aan pesten en ander ongewenst gedrag in uw organisatie, is dit een mooie kans. De professionele dienstverlener werkt samen met een actief team binnen uw organisatie. Uw team is mede-eigenaar van het veranderproces, zodat de gezonde werkcultuur ook na het vertrek van de experts is geborgd. Het team bestaat bij voorkeur uit een vertegenwoordiging uit alle lagen van de organisatie (de directie, leidinggevenden, medewerkers, HR-professionals).

Meer informatie kunt u vinden via deze link. Overweegt u om mee te doen aan de pilot of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar pilotgedragsencultuurinterventie@minszw.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Bron: Ministerie van SZW
 

29/07/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter