Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

De overgang is een periode in het leven van veel vrouwen die gepaard kan gaan met klachten die hun werk beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen in de overgang klachten heeft, en dat 55% daarvan merkt dat hun werk eronder lijdt. Hoe kunnen werkgevers en werknemers samen zorgen voor een goede werkomgeving voor vrouwen in de overgang? Daarover gaat de handreiking over overgang en werk, die is opgesteld door de Stichting van de Arbeid in samenwerking met sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De handreiking geeft aan hoe belangrijk het is dat vrouwen in de overgang steun en begrip krijgen op de werkvloer en dat ziekteverzuim wordt voorkomen. Ook biedt de handreiking praktische tips voor zowel werknemers als werkgevers. Verder bevat de handreiking inspirerende ervaringsverhalen van vrouwen die de overgang hebben doorgemaakt.

Wat zijn de feiten? Volgens TNO zegt een derde van de vrouwen dat hun functioneren op het werk wordt beïnvloed door hun overgangsklachten. Vrouwen die regelmatig of vaak overgangsklachten hebben, hebben ook drie keer zo vaak last van burn-outklachten als vrouwen zonder overgangsklachten in dezelfde leeftijdsgroep (39% tegenover 13%).

Dit is een groot probleem dat meer aandacht verdient. Deze handreiking is een stap in de goede richting. OVAL heeft eerder ook al aangegeven dat overgang en werk uit de taboesfeer gehaald dient te worden. Met deze handreiking wordt daarmee een eerste stap gezet. Via deze handreiking kan het gesprek hierover op de werkvloer beter plaatsvinden.

Ook de NVAB, de beroepsvereniging van bedrijfsartsen, is van plan om een richtlijn te maken voor bedrijfsartsen over hoe ze om kunnen gaan met overgangsklachten en werk. Daarnaast is de NHG-standaard Overgang, die huisartsen helpt bij hun medisch beleid, aangepast; hierin wordt onder meer besproken wat de voor- en nadelen zijn van verschillende behandelingen. De vernieuwde NHG-standaard is bekend gemaakt via Thuisarts.nl. Op Thuisarts.nl is ook betrouwbare en begrijpelijke informatie te vinden over de overgang.

De handreiking download je hier.  
 

16/11/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter