Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang. Staan jouw voornemens van 2023 in het teken van gezondheid en veiligheid? Dan zorg je als werkgever vast al goed voor je medewerkers en is het opstellen van een RI&E een kleine stap. Hoe je een RI&E maakt? Lees snel wat voor jou de handigste manier is!

Route 1: Branche RI&E (indien aanwezig voor jouw branche)
Voor diverse branches zijn er zogenaamde ‘RI&E-instrumenten’ opgesteld. Dit is een RI&E opzet gericht op een specifieke branche. Doordat dit instrument branche-specifiek is, krijg je vooral vragen over onderwerpen die passen bij jouw situatie. Bovendien is dit vaak een goedkope optie: het gebruik van een branche RI&E-instrument is, als je lid bent van een branchevereniging, meestal gratis.

Route 2: Een instrument inzetten, bijvoorbeeld: de online RI&E tool
Wil je zelf een RI&E maken en vind je het fijn om daarbij niet helemaal vanaf nul te beginnen? Dan is de online tool een handig startpunt. Via deze tool vul je stapsgewijs diverse checklists en benodigde gegevens in. Zo loop je na welke risico’s er binnen jouw bedrijf aanwezig zijn, aan welke eisen uit de Arbowet je al voldoet en wanneer je maatregelen treft.

Route 3: Laat een (arbo)professional jouw RI&E opstellen
Je kunt ervoor kiezen om jouw RI&E te laten opstellen door een professional. Een professional is iemand met kennis van arbeidsomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een veiligheidskundige, arbeidshygiënist of een arbeids- en organisatiedeskundige. Veel expertise dus, voor een kwalitatief goede RI&E en bovendien ben je hierdoor zelf minder tijd kwijt aan het opstellen van de RI&E. Het nadeel ervan is dat deze dienst geld kost, en dat je door het uitbesteden zelf minder betrokken bent bij het maken van het Plan van Aanpak.

Route 4: Een RI&E maken zonder hulpmiddelen
Als je zonder beschikbaar instrument aan de slag wilt met je RI&E, kan dat ook. Een praktische eerste stap is dan om samen met je medewerkers een lijst te maken van de risico’s binnen je bedrijf. Zij weten namelijk vaak goed waar ze zelf tegenaan lopen. Houd er wel rekening mee dat je na afronding je RI&E moet laten toetsen door een arbodeskundige. Dit geldt niet als je minder dan 25 medewerkers in dienst hebt en gebruik maakt van een branche-instrument.

Tip
De toetsing van jouw RI&E verloopt via een arbodeskundige en kost geld. Het kan slim zijn om offertes op te vragen voor toetsing bij meer dan één arbodeskundige. Heb je al een contract met een gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld voor verzuimbegeleiding)? Dan is toetsing vaak al inbegrepen bij dat contract.

Meer weten over de RI&E? Kijk op rie.nl.


 

15/02/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter