Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Op 15 juni is door demissionair minister Koolmees een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierbij zijn de Hoofdlijnennota Arbovisie 2040 gevoegd en de Adviesaanvraag die hierover aan de SER is gestuurd.

Bij het opstellen van de Arbovisie 2040 is een dialoog gevoerd met belanghebbenden, organisaties en overige betrokkenen. OVAL heeft hiervoor ook uitgebreid input aangeleverd middels een position paper en deelname aan diverse bijeenkomsten en gesprekken. Op basis van deze bijeenkomsten, de gesprekken met de stakeholders, de position papers en een analyse van cijfers en recente ontwikkelingen zijn de volgende zeven hoofdlijnen geformuleerd voor het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van werkenden.

  1. Meer focus op preventie
  2. Meer mogelijkheden voor eigen regie voor werkenden
  3. Structureel aandacht voor de factor arbeid in de reguliere zorg
  4. Een verbetering in de naleving van de wet- en regelgeving
  5. Een flexibel en adaptief arbostelsel en arbobeleid
  6. Een verbeterde kennisinfrastructuur en implementatie van kennis in de praktijk
  7. Een passende en effectieve verantwoordelijkheidsverdeling

De overkoepelende visie die in de nota is opgenomen sluit naadloos aan bij het position paper ‘Werken is gezond’ dat OVAL heeft aangeleverd. In de hoofdlijnennota is de visie als volgt geformuleerd:
In 2040 is werken goed voor de gezondheid en het welbevinden van de beroepsbevolking en daarmee ook voor de productiviteit, de economie en de kwaliteit van leven in Nederland. Ofwel: we kunnen zeggen ‘werken is gezond’ en de belasting en belastbaarheid van werkenden is meer in balans.
Werkgevers, werkenden, de overheid, opdrachtgevers en andere spelers werken ieder vanuit hun eigen rol aan de maatschappelijke opgave van een duurzaam inzetbare beroepsbevolking. Daarmee wordt bijgedragen aan de productiviteit van bedrijven, de volksgezondheid en het beheersbaar houden van de (maatschappelijke) kosten die voortvloeien uit arbeidsgerelateerde aandoeningen. Nederland biedt een goed klimaat voor gezond en veilig werken.

De SER is gevraagd om uiterlijk 1 december 2021 advies uit te brengen.

OVAL is vanzelfsprekend actief betrokken bij de verdere uitwerking van de Arbovisie en zal hiervoor zelf ook actief input leveren. Binnenkort volgt een uitgebreidere samenvatting van de Hoofdlijnennota Arbovisie 2040. Ook gaan we na de zomer met leden in gesprek over de Arbovisie om input te verzamelen en ons gezamenlijk te buigen over de praktische invulling waarmee we als branche kunnen bijdragen aan een duurzaam en effectief arbobeleid.

16/06/2021

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter