Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Jongeren met een arbeidsbeperking hebben vaker een baan, maar ook een lager inkomen en meer financiële onzekerheid sinds in 2015 de Participatiewet is ingevoerd. Dit blijkt uit onderzoek dat SEO in samenwerking met Panteia heeft uitgevoerd met subsidie van Instituut Gak.

Wat bleek? Van de jongeren die op hun achttiende instroomden in de oude regeling, had 29 procent na drie jaar een baan. Bij de eerste 18-jarigen onder de nieuwe wet was dat 38 procent, ook na drie jaar. Bij bijna driekwart van de nieuwe instromers gaat het om een tijdelijk contract.

Opvallend is dat het gemiddelde inkomen van jonggehandicapten onder de nieuwe regels zo’n 18 procent lager ligt dan bij de onderzochte Wajong-groep. Op het eerste gezicht is dat onlogisch: onder de nieuwe regels hebben meer jongeren immers een baan. Een van de oorzaken is een tweede versobering, die ook gevolg is van de Participatiewet.

Die versobering raakt jongeren met een kleine deeltijdbaan, vaak omdat ze een ‘urenbeperking’ hebben. Hun maandelijks loon is lager dan de werkloosheidsuitkering. Onder de nieuwe regels worden doorgaans al hun bijverdiensten ingehouden op de bijstandsuitkering. Daardoor komen de jongeren niet boven bijstandsniveau uit. Jongeren in de oude regeling mogen vaker een deel van hun bijverdiensten houden.

Werkgevers zijn ook niet onverdeeld positief over de veranderingen, blijkt uit het rapport. Voor de ‘Wajongeren’ houden zij contact met de landelijke uitkeringsinstantie UWV, voor de nieuwe groep jonggehandicapten met gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de Participatiewet.

Grote bedrijven die meerdere arbeidsgehandicapten in dienst hebben, moeten daardoor contact houden met diverse gemeenten, die verschillende regels en procedures hebben. Bovendien vinden werkgevers gemeenteambtenaren minder deskundig dan hun contactpersonen bij het UWV.

Meer informatie en het onderzoeksrapport vindt u hier.

Bron: Panteia

25/10/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter