Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is meer dan een wettelijke verplichting. Door arbeidsrisico’s op een rij te zetten, kunnen ondernemers een gezonde, veilige werkomgeving faciliteren. Bovendien draagt het bij aan het werkplezier van werknemers, weten ze bij marktonderzoeksbureau Markteffect.

Zonder gezonde, gelukkige medewerkers geen succesvol bedrijf. Daarom ging Hesam Fahimi, directeur van Markteffect, jaren geleden meteen aan de slag met een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E), een verplicht middel voor alle ondernemers met personeel. Hierin worden alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart gebracht, met als doel die te beheersen en gezondheidsklachten te voorkomen. ,,Zo weet ik zeker dat ik mijn werknemers een veilige, gezonde werkomgeving bied.”

Het opstellen van de RI&E deed de directeur samen met de HR-afdeling van zijn bedrijf. ,,We hebben een branche-instrument gebruikt om na te gaan welke risico’s voor ons bedrijf gelden. Op basis daarvan maken we een plan van aanpak om de risico’s te verkleinen.” Met zo’n branche-instrument, een handig hulpmiddel om een RI&E op te stellen, kunnen ook ondernemers zonder HR-afdeling aan de slag. En als dit instrument erkend is, hoeven bedrijven met minder dan 25 medewerkers in dienst hun RI&E niet te laten toetsen.

Risico’s op kantoor en thuis
De werkzaamheden bij het Eindhovense bedrijf worden op kantoor verricht – en sinds coronatijd vooral thuis. In de RI&E wordt dan ook veel aandacht besteed aan arbeidsrisico’s die het meest voorkomen in een kantooromgeving en die tot verzuim kunnen leiden. Denk aan hoofd- en nekpijn door langdurig beeldschermwerk, gezondheidsklachten door een slecht ingerichte werkplek en een te hoge psychosociale arbeidsbelasting.

,,Dat zijn belangrijke onderwerpen voor ons,” zegt Van den Burg. ,,In ons onboardingsproces geven we nieuwe medewerkers daar ook instructies over mee. We leggen uit waar je op moet letten als je een werkplek of thuiswerkplek inricht, hoe je je toetsenbord en beeldscherm het beste kunt neerzetten en wat een goede werkhouding is.”

Gezonde, gelukkige medewerkers
Ook vitaliteit staat hoog in het vaandel bij Markteffect, vertelt Fahimi. ,,Onze RI&E geeft aan hoe we veilig en gezond werken bevorderen, zowel fysiek als mentaal. Gezond werken betekent niet alleen een goede werkplek en werkhouding, maar ook het voorkomen van bijvoorbeeld burn-outs. Het draagt ook bij aan werkplezier.”

In de RI&E staat onder meer beschreven hoe werknemers voor een zo goed mogelijke werk-privébalans kunnen zorgen, vertelt Van den Burg. ,,Er staat in welke werktijden en sociale omgangsvormen we aanhouden en hoe je kunt omgaan met werkdruk, het inplannen en overzichtelijk houden van je werkdag en het vermijden van stress. Af en toe even weglopen van je beeldscherm kan daarbij al helpen, iets wat vooral in tijden van thuiswerken nog weleens wordt vergeten.” Zo draagt een RI&E bij aan gezonde, gelukkige medewerkers – en daarmee aan een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Regelmatig updaten
Een RI&E mag dan verplicht zijn, het is veel meer dan een moetje, zegt Van den Burg. ,,Je laat medewerkers ermee zien dat je professioneel omgaat met hun gezondheid en veiligheid. Dat alles netjes is vastgelegd in een RI&E, toont aan dat je de boel goed hebt georganiseerd.”

En dat is meer dan een kwestie van één keer alles goed vastleggen: bij Markteffect wordt de RI&E elk jaar geüpdatet, omdat het marktonderzoeksbureau hard blijft groeien en arbeidsomstandigheden nog weleens veranderen. Denk aan het thuisweken vanwege de coronamaatregelen, waarbij werknemers ook thuis gefaciliteerd moesten worden in onder meer arbeidsmiddelen, werkplekverlichting en het beperken van psychosociale arbeidsbelasting. Als werkplekken of -processen veranderen, heeft dat effect op de RI&E en het plan van aanpak.

,,De nieuwe versie mailen we elk jaar naar alle medewerkers,” zegt Van den Burg. ,,Als je zorgt dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezond en veilig werken, draagt dat uiteindelijk ook weer bij aan de gezondheid en productiviteit.” Om de kennis op te frissen en iedereen scherp te houden, organiseert het bedrijf ook twee keer per jaar een zogenoemde kennissessie voor medewerkers.

,,Daarin monitoren we hoe het gaat, met onze RI&E als uitgangspunt: lukt het iedereen af en toe pauze te nemen van het beeldscherm? Zit iedereen goed achter zijn bureau? En lukt het om collegialiteit te ervaren in tijden van thuiswerken? Zo willen we voorkomen dat mensen met fysieke of psychische klachten thuis komen te zitten.”

Maak het belangrijk
Het opstellen en updaten van een risico inventarisatie en -evaluatie kost tijd, maar het is een belangrijk middel om gezond en veilig werken te bevorderen, benadrukt Fahimi. ,,Bedrijven die met een RI&E aan de slag willen, zou ik willen aanraden: zorg dat je aandacht besteedt aan het arbobeleid en maak het belangrijk binnen je bedrijf. Onderschat het niet, maar bespreek het. Je medewerkers maken je bedrijf. Het geeft rust om de zaken goed voor ze te hebben geregeld.”

Maak een punt van gezond en veilig werken
Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart op het gebied van veiligheid en gezondheid. Het kan bijdragen aan meer werkplezier, een hogere productiviteit en minder gezondheidsklachten en verzuim. Daarom is een RI&E verplicht, ook voor een bedrijf met minder dan 25 medewerkers in dienst. Wil je weten wat de verplichte RI&E jou en je medewerkers oplevert? Op RIE.nl vind je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met een risico inventarisatie en -evaluatie.

Bron: De Ondernemer
 

03/01/2022

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter