Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Op woensdag 3 mei 2023 heeft het ministerie van SZW de nader voorlopige budgetten Participatiewet voor 2023 bekendgemaakt. Deze budgetten omvatten het budget voor de uitkeringen Participatiewet en het budget voor loonkostensubsidies. 

Het nader voorlopig macrobudget voor uitkeringen Participatiewet is met € 38,3 miljoen verlaagd ten opzichte van het voorlopig budget, voornamelijk door een verlaging van het macrobudget voor de IOAW met € 24,8 miljoen. Het macrobudget voor loonkostensubsidies is met € 11,1 miljoen verlaagd vanwege een neerwaartse bijstelling van het gerealiseerde volume in 2022.

De procentuele afname van het nader voorlopig macrobudget voor elke gemeente is gelijk en bedraagt -0,7 procent. Het nader voorlopig macrobudget voor uitkeringen Participatiewet is ruim € 104 miljoen lager dan de netto uitkeringslasten in 2022, een afname van 1,8 procent. Het nader voorlopig budget voor loonkostensubsidies is voor elke gemeente 19 procent hoger dan de netto lasten in 2022.

Het ministerie van SZW heeft nog geen rekening gehouden met de verhoging van het WML per 1 januari 2023 bij de bepaling van de nader voorlopige budgetten. Bij de vaststelling van de definitieve budgetten in het najaar zal het ministerie dit effect wel meenemen. Het nader voorlopig budget, inclusief het effect van de WML-verhoging op het macrobudget, zal dan voor elke gemeente zo’n 10,7 procent hoger zijn.

Kijk hier voor detail informatie
 

11/05/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter