Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Gemeenten en kennisorganisaties kunnen samen vanaf medio mei 2016 bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen voor de 2e subsidieronde van het kennisprogramma Vakkundig aan het werk.

Het programma richt zich op het ontwikkelen van kennis over wat een effectieve aanpak is op het gebied van re-integratie, methodisch werken, armoedebestrijding of schuldhulpverlening. Bij veel gemeenten leeft de vraag wat werkt voor wie en waarom? Het kennisprogramma Vakkundig aan het werk stimuleert onderzoek naar concrete antwoorden op deze vragen. De kennis die uit de projecten voortkomt moet direct in de praktijk toepasbaar zijn.

Prioriteiten 2e subsidieronde

Het is de verwachting dat binnen deze subsidieronde aanvragen kunnen worden ingediend op de onderstaande programmalijnen, met de volgende prioriteiten:

  1. Re-integratie
    Met als prioriteit aandacht voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, (duurzame) re-integratie van kwetsbare jongeren en een effectieve werkgeversbenadering om meer werkplekken en meer passend werk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te creëren.
  2. Methodisch werken
    Met als prioriteit effectieve inrichting van de gemeentelijke (uitvoerings)organisatie en effectieve inzet van instrumenten daarbinnen, onderzoek dat zich richt op het versterken van het effectief handelen van gemeentelijke uitvoeringsprofessionals en een effectieve dienstverlening gericht op re-integratie en het verminderen van schulden en armoede.
  3. Schuldhulpverlening en armoedebestrijding
    Met als prioriteit vroegsignalering en preventie van (problematische) schulden en duurzame gedragsverandering van mensen met problematische schulden, onderzoek naar de effectiviteit van interventies in de schuldhulpverlening en armoedebeleid met speciale aandacht voor kinderen die leven in armoede.

In deze subsidieronde is Integraal werken niet als aparte programmalijn opgenomen. Er bestaat wel ruimte om binnen de andere 3 programmalijnen integrale interventies te onderzoeken.
De tekst van de uiteindelijke subsidieoproep is leidend.

Soort onderzoek

Belangrijk uitgangspunt van het programma is om kennis te ontwikkelen over de effectiviteit van interventies en inzicht te krijgen waarom een interventie wel of niet effectief is en welke factoren daar een rol bij spelen. Daarom is het een vereiste dat aanvragen zich richten op onderzoek naar effectiviteit in combinatie met onderzoek naar verklaringen van de gevonden resultaten. Binnen deze ronde wordt ruimte geboden aan langer durend onderzoek, variërend in lengte met een maximale looptijd van 4 jaar.

Het kennisprogramma

Vakkundig aan het werk loopt van 2015 tot en met 2018 en heeft een budget van 10 miljoen euro. Het programma financiert wetenschappelijk onderzoek op het terrein van werk en inkomen in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. ZonMw werkt nauw samen met het ministerie van SZW, Divosa, de VNG, het UWV en het ministerie van VWS. Ook sluit het programma aan bij activiteiten van onder andere SBCM, de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK) en kennisinstituut Movisie.

Meer informatie

Bron: ZonMw

14/03/2016

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter