Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

“Nog meer inzetten op preventie werkstress, met maatwerk van OVAL-leden”

Interview met Elwin Wolters – directeur OVAL

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Elwin Wolters is per september 2022 de nieuwe directeur van brancheorganisatie OVAL. Hij valt met zijn neus in de boter; OVAL is in deze periode namelijk betrokken bij de discussie over de arbeidsmarktkrapte in de Tweede Kamer. Elwin kent dit politieke speelveld goed. Het was jarenlang zijn werkterrein.

Een interview met een enthousiaste directeur, die al langere tijd de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt scherp volgt vanuit zijn persoonlijke en beroepsmatige interesse. 

In de afgelopen jaren kruisten de paden van OVAL en Elwin Wolters al diverse keren. Dat was onder andere in Elwins baan als politiek adviseur sociale zaken en werkgelegenheid bij de PvdA Tweede Kamerfractie (2017-2022). Elwin ondersteunde als politiek adviseur Kamerleden op thema’s als de participatiewet, armoede en werkstress. Eerder werkte hij onder andere bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP) en was hij van daaruit actief in de Stichting van de Arbeid en de SER. Elwin: “Vanuit de VCP bracht ik eens een bedrijfsbezoek aan één van de OVAL-leden. Dat was nog met de vorige directeur van OVAL, Petra van de Goorbergh. Ik was toen al onder de indruk van wat OVAL-leden concreet betekenen voor ondernemers en medewerkers op het gebied van bijvoorbeeld ‘van werk naar werk’ en duurzame inzetbaarheid. Nu ben ik zelf onderdeel van deze krachtige organisatie.”

Interesse in functioneren arbeidsmarkt

In zijn vorige werk hield Elwin zich vooral op hoofdlijnen met de arbeidsmarkt bezig. Elwin: “Ik ben nieuwsgierig naar wat er op de arbeidsmarkt gebeurt en vraag me altijd af waar het beter kan. Want hoe kan het toch dat werkgevers staan te springen om mensen terwijl er nog steeds mensen niet tussen komen? En hoe blijf je als werknemer fit en gezond, en met plezier aan het werk? Vanuit mijn vorige functies was ik bezig met arbeidsmarktverbeteringen vanuit beleid. Wat ik soms miste was het direct kunnen bijdragen aan het verbeteren van de dagelijkse praktijk van ondernemers en medewerkers. Precies die praktische bijdrage die OVAL met haar leden wél levert. Het was voor mij een belangrijke reden om vanuit de politiek over te stappen naar OVAL.”

Overstap vanuit de politiek naar OVAL

In coronatijd zocht Elwin zelf contact met OVAL. Dat was overigens niet om te solliciteren. Aanleiding was dat bedrijven in die tijd keihard aan het knokken waren om hun hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd moest worden voorkomen dat hun medewerkers werkloos werden. Elwin: “We bogen ons in Den Haag over een werkgarantieregeling. Ik benaderde OVAL vanwege de expertise op het gebied van activering en loopbaan. Doel was om te zorgen dat mensen niet werkloos werden maar door OVAL-leden direct van werk naar werk zouden kunnen gaan, zónder te hoeven aankloppen bij het UWV. Een win-win voor zowel werkgevers als werknemers.”

Later benadert OVAL Elwin om hem te polsen voor de functie van directeur. Elwin: “Ik was niet zoekende maar vond het een mooie kans om zelf concreet iets te betekenen op het gebied van grote maatschappelijke thema’s als arbeidsmarktkrapte en preventie/werkstress.”

Oor en oog voor knelpunten op de arbeidsmarkt

Als directeur OVAL zal Elwin nog steeds veel in politiek Den Haag zijn. “Het is handig dat ik daar de weg ken en weet wat je wel en niet moet doen. Voor Kamerleden is het fijn om signalen uit de praktijk te krijgen, zoals de obstakels die mensen ervaren als zij vanuit de bijstand willen gaan werken. Die signalen hoor ik graag direct van onze OVAL-leden. Zij zijn vaak als eerste op de hoogte van dergelijke knelpunten in hun contact met ondernemers en medewerkers. Ik sta er enorm voor open om van onze leden te horen wat er speelt in de diverse regio’s. Vervolgens is het aan OVAL om dat in begrijpelijke taal voor het voetlicht te brengen. Dat is voor mij in deze functie een speerpunt. Ik zal daarom bewust tijd besteden aan werkbezoeken aan onze leden. Zo kan ik echt zien en ervaren waar leden van OVAL dagelijks mee aan de slag zijn, maar ook waar zij tegenaan lopen in de wet- en regelgeving. Uiteraard kan ik niet alle 150 leden in één keer bezoeken.”

Wilt u, als OVAL-lid, ook een gesprek met Elwin Wolters, stuur dan een e-mail naar info@oval.nl en geef aan waarover u graag met Elwin in gesprek wilt gaan.

OVAL, expert op thema’s als begeleiding naar werk, loopbaan en preventie/werkstress

Als tweede speerpunt heeft Elwin om OVAL verder te laten groeien naar een autoriteit op thema’s als begeleiding naar werk, loopbaan en preventie/werkstress. Elwin: “Dat gebeurt overigens al hartstikke goed. Zo zette OVAL de Week van de werkstress – ooit een initiatief van voormalig minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher -  zó goed neer dat het een begrip is geworden in politiek Den Haag. Het belang van preventie – dus het voorkomen dat mensen ziek worden – is daardoor beter op de politieke agenda gekomen. 

Preventie verdient blijvend alle aandacht want het is schrikbarend dat meer dan een miljoen mensen in Nederland burn-out gerelateerde klachten hebben! Echt zorgelijk dat we mensen laten opbranden, vaak al op jonge leeftijd. We moeten niet wachten tot ze zijn opgebrand maar eerder duidelijke grenzen trekken. Daar zijn middelen voor nodig. Tegelijkertijd zien we dat de meeste middelen aan de ‘achterkant’ zitten, dus als mensen al ziek zijn. We moeten daarom nog meer inzetten op preventie van werkstress met maatwerk van OVAL-leden. Persoonsgerichte ondersteuning op het gebied van vitaliteit, plezier, ontwikkeling en perspectief in werk.”

Gezonde werk-/privébalans

De logische vervolgvraag is hoe Elwin zelf zorgt voor een gezonde werk-/privébalans. Elwin: “Voor mij is het belangrijk dat ik genoeg tijd met mijn gezin met twee jonge kinderen doorbreng en dat ik me dan bewust loskoppel van het werk, vooral door mijn telefoon letterlijk weg te leggen. Een rondje op de racefiets of zwemmen helpen ook. Daarnaast is voor mij de combinatie van thuiswerken en werken op locatie bevorderlijk voor een gezonde werk-/privébalans. Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik één of twee keer per week het team van OVAL in Tilburg zie. Als ik hoor wat ze het afgelopen jaar aan extra werk hebben verzet, in de overgangsfase naar een nieuwe directeur, dan vind ik dat prijzenswaardig. Ik ben graag onderdeel van deze organisatie. Opgaves liggen er genoeg. Die pakken we samen op en daar heb ik heel veel zin in!”

 

19/09/2022

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter