Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

In 2023 en ook dit jaar heeft de werkgroep Diversiteit & Inclusie voorbereidingen getroffen in aanloop naar ondertekening van het SER Charter Diversiteit. Vanuit het ledenonderzoek onder OVAL-leden in het najaar van 2023 kwam naar voren dat leden een faciliterende, aanjagende en inspirerende rol weggelegd zien voor OVAL op het gebied van diversiteit en inclusie. Deze resultaten heeft de werkgroep meegenomen in het bepalen van de koers met betrekking tot het charter. Inmiddels zijn het plan van aanpak en een verklaring ingediend, en is er met de Sociaal Economische Raad (SER) afgesproken om een speciaal ondertekenmoment te plannen tijdens de ALV van OVAL op 20 juni 2024. 

Over het Charter Diversiteit 

Het Charter Diversiteit valt onder SER Diversiteit in Bedrijf (DiB), dat als doel heeft om meer diversiteit en inclusie in arbeidsorganisaties te bewerkstelligen door met werkgevers en werknemers te werken aan een open organisatiecultuur, gekenmerkt door acceptatie, respect, gelijke behandeling en eerlijke kansen. Dit houdt in dat verschillen tussen werknemers in identiteit, kennis, competenties en ervaring worden gewaardeerd en benut. Diversiteit wordt in de brede zin opgevat en heeft betrekking op de dimensies arbeidsvermogen, etnisch-culturele achtergrond, leeftijd, sekse of seksuele oriëntatie/lhbti+. Bedrijven en organisaties - op dit moment al meer dan 500 - die het Charter Diversiteit tekenen zien D&I als meerwaarde voor hun bedrijf. Daarnaast is de inzet voor D&I onlosmakelijk verbonden aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Ondertekening door OVAL 

Als brancheorganisatie heeft OVAL van nature al de rol van aanjager, inspirator en facilitator. Deze rol kan goed worden benut in de ambitie van OVAL om diversiteit en inclusie onder haar leden te stimuleren. Uit het ledenonderzoek wat in het najaar van 2023 onder OVAL-leden is uitgezet, bleek ook dat de leden van OVAL deze rol het meeste steunen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: ondertekening van het charter is zowel een service naar de leden, als commitment aan de SER om meer (MKB) bedrijven te laten aansluiten bij het charter. Op basis hiervan is de volgende uitdaging geformuleerd: 

"OVAL streeft ernaar om als voorloper het thema D&I in de rol van aanjager, inspirator en facilitator voor haar OVAL-leden te vervullen." 

Oproep OVAL-leden 

Naast OVAL zullen de leden Arbo Unie, Abtro en AvA het charter ook ondertekenen. Zo maken we gezamenlijk - als branche voor dienstverleners op het gebied van duurzame inzetbaarheid - een krachtig signaal. We hopen andere OVAL-leden te inspireren om ook tot ondertekening van het charter over te gaan. In dat kader zijn we nog op zoek naar tenminste één extra lid dat het charter wil gaan ondertekenen tijdens de ALV op 20 juni.

Tijdens dit gedeelte van de ALV verzorgt de SER een inleiding, vervolgens krijgen de leden die het charter ondertekenen een podium, en zal er een fotomoment plaatsvinden. Voor de ondertekenende organisaties zal dit een mooie kans zijn om in de publiciteit treden. 

Meer informatie over het Charter Diversiteit? Neem een kijkje op de site van de SER.  

Heb je vragen over het ondertekenmoment tijden de ALV of ben jij lid van OVAL en zou je ook graag het charter willen ondertekenen? Neem contact op met Marie-Claire Troost via info@oval.nl of 013 594 44 56. 

05/03/2024

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter