Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Het Arbeidsdeskundig kenniscentrum (AKC) heeft opdracht gegeven aan het Impact Centre Erasmus om de hypothese te toetsen of het vroegtijdig inzetten van de arbeidsdeskundige leidt tot een positieve bijdrage voor het verkorten van verzuim.

Op basis van de opgehaalde informatie over de activiteiten die arbeidsdeskundige in een vroegtijdig en preventief stadium verrichten en de effecten hiervan op de korte- en lange termijn zijn vier theories of change opgesteld. Deze zijn vervolgens gevalideerd op basis van literatuuronderzoek en consultatie van stakeholders en experts.

Uit een dossierstudie blijkt dat het vroegtijdig inzetten van de arbeidsdeskundige kan leiden tot een gemiddelde stijging in loonwaarde van 31,7%.  In het onderzoek zijn veel activiteiten benoemd die door arbeidsdeskundige worden uitgevoerd zoals preventief arbeidsdeskundig spreekuur, preventief advies voor functiegroepen en een intensievere samenwerking met de bedrijfsarts.

Mogelijkheden voor het vroegtijdig inzetten van de arbeidsdeskundige zijn er al wel maar worden door de werkgever nog niet vaak ingezet. Dit komt door onduidelijkheid bij de werkgever wat de arbeidsdeskundige kan opleveren, onduidelijke profilering van arbeidsdeskundige en de hoeveelheid professionals die kunnen adviseren rondom re-integratie.

De eerste bevindingen van het onderzoek worden verder onderzocht middels een pilot die wordt uitgevoerd bij werkgevers. Het gehele rapport is hier terug te lezen.

17/06/2020

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter