Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Naast het vertrouwde diploma, cv en traditionele indeling in beroepen zijn het denken en werken in skills in opkomst. OVAL ziet het denken en werken in skills als een veelbelovende ontwikkeling voor mensen en bedrijven om mee te bewegen met de veranderingen in het werk en op de arbeidsmarkt. Er zijn nu verschillende skillstalen. Een publieke, verbindende skillstaal is nodig voor een skillsgerichte arbeidsmarkt.

CompetentNL en skills

In opdracht van de ministeries van SZW en OCW wordt CompetentNL ontwikkeld door UWV, SBB, TNO en CBS. CompetentNL is een skillswoordenboek waarin alle mogelijke hard skills (kennis en kunde) en soft skills (persoonlijke eigenschappen en professionele kenmerken) zijn gecategoriseerd en beschreven. Deze zijn gekoppeld aan beroepen en aan mbo-kwalificaties, zodat van ieder beroep te zien is welke skills daarbij horen. CompetentNL levert een informatiefundament voor beroepskeuze en loopbaanontwikkeling op basis van skills.

Data vrij beschikbaar, eenvoudige koppeling

De data van CompetentNL is vrij beschikbaar en kan gebruikt worden voor eigen dienstverlening of apparatuur. Voor het gebruik van CompetentNL zijn geen grote aanpassingen nodig. Door middel van een API  (Application Programming Interface) kan eenvoudig worden gekoppeld.

Planning ontwikkeling CompetentNL

De geplande ontwikkeling van CompetentNL voor Nederland duurt tot en met 2025. In 2024 moet een eerste versie voor Nederland beschikbaar komen. In 2023 worden pilots georganiseerd in voorbereiding op de lancering. Partijen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs worden eind 2022 voor het eerst uitgenodigd door TNO om mee te kijken, en aandachtspunten aan te dragen door middel van een marktreview. Daarna wordt doorlopend om feedback gevraagd voor het verbeteren en verrijken van CompetentNL.

Meer informatie over Competent NL leest u in de flyer of op deze website.

28/09/2022

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter