Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werk is sociaal, economisch en maatschappelijk van grote waarde. Voor mensen is het dan ook belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen en gezond, productief en met plezier aan het werk te zijn en te blijven. Hier maakt OVAL, de brancheorganisatie van arbodienstverleners, jobcoachorganisaties en loopbaan- en re-integratiebedrijven zich dan ook sterk voor.

Helaas is er een toename van verzuim op de werkvloer, vooral door psychosociale klachten en leefstijlverandering. Dit leidt tot een verdere arbeidsmarktkrapte en hogere instroom in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Om deze maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, is actie nodig. Focus op preventie en innovatie Octas! De leden van OVAL hebben de kennis en ervaring om oplossingen voor deze uitdagingen aan te dragen en willen graag deel uitmaken van de oplossing.

Meer aandacht voor (primaire) preventie
Als we willen voorkomen dat mensen in de WIA terechtkomen, dan is het belangrijk om ziekteverzuim te voorkomen. Dit kan door te investeren in preventie. Oftewel het voorkomen van ziekte of gezondheidsproblemen. Helaas vinden op dit moment te weinig investeringen in preventie plaats. Werkgevers zijn namelijk vaak terughoudend om hierin te investeren, omdat de voordelen zich pas op de lange termijn merkbaar zijn. Toch is het zo dat investeringen in preventie uiteindelijk leiden tot minder ziekteverzuim en daarmee tot minder kosten en verzuim.

•    Sluit een preventieakkoord 2.0 met focus op een gestructureerde preventieve aanpak met interventies gericht op persoonlijke vitaliteit, leefstijl, bewegen, fysieke en mentale balans.
•    Maak investeringen in preventie, zoals leefstijlinterventies en het Preventief medisch onderzoek (PMO), voor werkgevers (financieel) aantrekkelijk (“de wortel”). Bijvoorbeeld via de werkkostenregeling of in de gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie.
•    Maak investeringen in preventie een verplicht onderdeel van het basiscontract, zoals door het instellen van een preventiebudget.

Innoveer zoals in de curatieve sector
Er is een groot tekort aan verzekeringsartsen, waardoor de wachttijd bij sociaal-medische beoordelingen in de WIA lang is. Om dit probleem op te lossen, kunnen andere professionals worden ingezet om taken over te nemen onder verantwoording van een verzekerings- of bedrijfsarts. Dit wordt ook wel taakdelegatie genoemd. Taakherschikking is al gebruikelijk in de curatieve zorg, bijvoorbeeld door praktijkondersteuners in de huisartsenzorg. Deze aanpak kan ook in de verzekerings- en bedrijfsgezondheidszorg worden toegepast om het tekort aan verzekerings- en bedrijfsartsen op te lossen en de zorg te verbeteren. Het is belangrijk om dit verder uit te rollen en te experimenteren met taakherschikking in de gezondheidszorg.

Behoud het stelsel loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie
Als een werknemer ziek is, is het belangrijk dat de werkgever helpt bij de re-integratie zodat de werknemer weer snel aan het werk kan. Dit zorgt ervoor dat de werknemer minder lang ziek thuis hoeft te blijven en minder snel in de WIA terechtkomt. Dit is goed voor zowel de werknemer als de maatschappij. De wet die dit regelt, de Wet verbetering poortwachter, is succesvol omdat het werkvermogen van de werknemer behouden blijft en de kosten laag blijven voor de werkgever. Maar de wet zorgt ook voor regels en verplichtingen, waardoor soms niet altijd de beste aanpak wordt gekozen. Een herziening van het stelsel zal de problemen niet per se oplossen.

•    Behoud het goed werkende systeem van loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie van zieke werknemers.
•    Voer een no-riskpolis in voor werknemers die via een 2e spoor traject aan de slag gaan. Schrap de afvinklijsten in de Wvp en laat een werkgever kunnen vertrouwen op het oordeel van een professional. Maak het advies over de medische belastbaarheid van de bedrijfsarts leidend bij de RIV-toets, zodat werkgevers en werknemers minder onzekerheid hebben.
•    Maak het deskundigenoordeel afdwingbaar en trek de kosten voor het deskundigenoordeel en second opinion voor werknemers gelijk.
•    Voer een arbeidsongeschiktheidsverzekering, inclusief arbodienst, voor ZZP’ers in.

19/04/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter