Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Conjuncturele ontwikkelingen, toegenomen concurrentie en technologische innovaties zorgen er voor – vandaag de dag, maar ook in de toekomst – dat functies wijzigen of verdwijnen. Voor mensen zelf, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid is het van groot belang dat werknemers desondanks aan het werk blijven. In het onderzoek Overstappen op de arbeidsmarkt. Een onderzoek naar Van Werk Naar Werk-beleid en -trajecten beantwoorden de onderzoekers de vraag of en hoe werkgevers Van Werk Naar Werk (VWNW)- ondersteuning aanbieden aan boventallige werknemers, of er gebruik van wordt gemaakt en wat de uitkomsten hiervan zijn. Ook worden belemmerende en bevorderende factoren besproken die een rol spelen in dit VWNW-proces. 
Grotere organisaties hebben vaker beleid en VWNW-trajecten toegepast dan kleine bedrijven. Hoewel het aanbod aan activiteiten tamelijk breed is, is het gebruik van veel activiteiten gering. Ruim driekwart van de boventalligen die opnieuw een baan wenste na ontslag vindt weer ander werk, maar niet altijd tegen dezelfde voorwaarden. De onderzoekers concluderen dat een aantal specifieke activiteiten bijdraagt aan het sneller vinden van nieuw werk. Vooral het volgen van training of scholing heeft impact. Persoonlijke aandacht en begeleiding door een externe coach, sociale steun van familie en vrienden en hulp bij solliciteren werken ook bevorderend in het VWNW-proces.

Bevorderende en belemmerende factoren
In het onderzoek zijn belemmerende en bevorderende factoren in kaart gebracht. Bevorderend zijn:

  • Individuele begeleiding (externe) coach;
  • Sociale steun van familie en vrienden;
  • Hulp bij (nieuwe manier van) solliciteren;
  • Interne attributie: eigen inzet/houding
  • Netwerk
  • Opleiding(sbudget) cursus, training, workshop
  • Inzicht in eigen mogelijkheden/wensen, drijfveren, assessments


Vanuit perspectief van de organisatie zijn: maatwerk en persoonlijke aandacht, rol leidinggevende, communicatie en beschikbaarheid van Financiële middelen en interne herplaatsingsmogelijkheden van belang. Belemmerende factoren kunnen zijn: gezondheidsproblemen, financiële problemen, leeftijd, gebrek aan kinderopvang en problemen met de Nederlandse taal.

Bron: Stichtng GAK en OVAL

21/02/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter