Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is er een internetconsultatie gestart over de nieuwe tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen ‘Praktisch Beoordelen’. Om deze tijdelijke maatregel in te voeren is er een wijziging nodig in het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten. SZW roept belanghebbende op om te reageren op deze wijziging.  

Waarom een nieuwe maatregel?  

Ondanks dat de sociaal medische beoordelingen voor een WIA-uitkering voor het eerst in jaren af lijkt te nemen, zijn er nog steeds forse achterstanden. Om deze achterstanden aan te pakken is er een brede aanpak nodig. Onderdeel van deze brede aanpak is de nieuwe tijdelijke WIA-maatregel ‘Praktisch beoordelen’.  

Wat houdt de nieuwe maatregel in?  

De nieuwe tijdelijke maatregel ‘praktisch beoordelen’ houdt in dat de theoretische beoordeling vervalt wanneer iemand een WIA-uitkering aanvraagt. Belangrijk hierbij is wel dat er wordt voldaan aan alle voorwaarden die er gelden voor een praktische beoordeling. Deze voorwaarden blijven hetzelfde.  

De nieuwe maatregel moet op 1 juli 2024 ingaan en zal voor 3 jaar worden ingevoerd. De verwachting is dat er door deze maatregel jaarlijks zo’n 2.000 tot 3.000 extra WIA-claimbeoordelingen uitgevoerd kunnen worden.  

De nieuwe maatregel gaat gelden voor een WIA-claimbeoordeling, een WIA-herbeoordeling, de beoordeling van herleving van een beëindigd WIA-recht en de beoordeling van het later ontstaan WIA-recht. De maatregel zal niet gelden voor overige arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen.  

De internetconsultatie 

Van 20 november tot 18 december 2023 loopt er een internetconsultatie over de nieuwe maatregel. OVAL roept haar leden op om een reactie te geven. Deze reactie mag gestuurd worden naar info@oval.nl. Vanuit OVAL zal er een reactie komen op de consultatie. We zullen de feedback van onze leden meenemen bij het opstellen van onze reactie.  

22/11/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter