Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Stichting van de Arbeid publiceerde op 14 september 2022 de Handreiking zwangerschap en werk. De publicatie geeft praktische informatie voor toekomstige ouders over hun rechten en plichten op de werkvloer. De Handleiding maakt het voor werknemers en werkgevers gemakkelijker om een gesprek aan te gaan over het traject waar ze in het geval van zwangerschap in terecht komen. Dit voorkomt onduidelijkheden en misverstanden, wat de verhoudingen voor beide partijen prettiger maakt.

De praktische informatie die wordt beschreven, gaat over alle fasen van de zwangerschap – van zwangerschap, tot het verlof tot het ouderschapsverlof als het kind er is. Deze Handreiking is de geüpdatete versie en beschouwt dus de meest actuele wetgeving omtrent zwangerschap, verlof en arbeidsomstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn het vernieuwde geboorte- en ouderschapsverlof, waarin (nieuwe) ouders meer rechten hebben om hun partners bij te staan in de zorg voor hun kind.

De Handreiking belicht ook bijzondere omstandigheden bij zwangerschap, bijvoorbeeld ziekte, miskramen of kraamsterfte. Door duidelijkheid te scheppen over wanneer welke acties ondernomen moeten worden (bijvoorbeeld het inschakelen van een bedrijfsarts), kan de beste ondersteuning worden genomen door werkgevers aan hun werknemers in moeilijke situaties.

Als laatste biedt de Handreiking handige bijlagen waarop werkgevers en -nemers kunnen terugvallen. Zo beschrijft het document een gesprekshandleiding waarin de verschillende fasen van de zwangerschap worden belicht. Ook schenkt het aandacht aan zwangerschapsdiscriminatie in de verschillende oordelen van het College van de Rechten van de Mens en in de laatste bijlage wordt alle relevante wet- en regelgeving op een rijtje gezet.

19/09/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter