Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft het Wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze maakt het voor werkgevers simpeler en aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. OVAL vindt het goed dat het voor werkgevers makkelijker wordt gemaakt om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. 

Dit wetsvoorstel wijzigt de banenafspraak en de quotumregeling op de volgende punten: 

  • Het loonkostenvoordeel banenafspraak wordt structureel. Nu is het zo dat werkgevers maximaal 3 jaar recht hebben op dit voordeel en dit loonkostenvoordeel wordt dus structureel. Ook vermindert dit de administratieve lasten voor werkgevers omdat er geen speciale verklaring van UWV meer nodig is. Het is de bedoeling dat deze wijzigingen per 2025 ingaan.
  • Het onderscheid tussen markt en overheid komt op termijn te vervallen. Het kabinet wil toe naar één banenafspraak voor alle werkgevers. Het maakt dan niet meer uit waar iemand werkt maar dat iemand werkt. Echter overheidswerkgevers, die fors achterlopen op de doelstelling, zullen eerst meer banen moeten creëren, voordat dit onderscheid tussen de markt en de overheid verdwijnt.
  • De huidige quotumregeling wordt vervangen door een bonus-malusregeling. Werkgevers die veel mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben kunnen dan een bonus krijgen. Zij ontvangen dan een hoger loonkostenvoordeel banenafspraak. Als de afgesproken aantallen niet gehaald worden dan volgt een heffing.
     

Het is nu aan de Tweede Kamer wanneer dit wetsvoorstel behandeld gaat worden. Zie voor het gehele wetsvoorstel: Voorstel van wet tot vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking (Wet banenafspraak) | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

19/10/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter