Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met medewerkers in dienst. Of je nu een groot of klein bedrijf hebt. Of je nu op kantoor werkt of met gevaarlijke stoffen in aanraking komt op je werk. Maar wat is een RI&E nu eigenlijk precies, waarom is het verplicht en wat gebeurt er als je geen RI&E hebt?

Wat is een RI&E?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit!

Wanneer is een RI&E verplicht?
Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met medewerkers in dienst. Dat betekent: als je één of meerdere medewerkers in dienst hebt. Stagiairs, vrijwilligers, inhuurkrachten en uitzendkrachten zijn ook medewerkers. Heb jij – als je alle taken van je medewerker(s) optelt – maximaal 40 uur per week aan werk? Dan hoef je geen RI&E te hebben en mag je de Checklist Gezondheidsrisico’s gebruiken.

Wat gebeurt er als ik geen RI&E heb?
De werkvloer moet natuurlijk zo veilig en gezond mogelijk zijn voor iedereen die er werkt. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert en inspecteert daarom werksituaties in Nederland. Een goede RI&E laat zien dat je als werkgever inzicht hebt in mogelijke risico’s binnen je bedrijf, en dat je voldoende maatregelen treft om het werk veiliger en gezonder te maken. Als de inspectie langskomt en je hebt geen RI&E, kun je een boete van maximaal 4500 euro krijgen en moet je alsnog een RI&E maken.

Meer weten over de RI&E? Kijk op rie.nl.
 

01/03/2023

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter