Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkstress

Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Alarmerende feiten, want werknemers die veel werkstress ervaren zitten niet goed in hun vel en zijn minder productief. Wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Week van de Werkstress 2019

Na een succesvolle organisatie van de Week van de Werkstress in 2018, heeft OVAL in 2019 opnieuw de coördinatie genomen over dit initiatief. Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november 2019 vond de Week van de Werkstress plaats die is ingevuld met een Week vol Werkplezier met iedere dag een ander thema. De focus is sinds 2018 verlegd van werkstress naar werkplezier, preventie en ontwikkeling. 

 • Honderden bedrijven in het hele land hebben deelgenomen aan de Week vol Werkplezier en activiteiten georganiseerd voor hun eigen medewerkers.
 • 35 organisaties hebben zich als partner aan de Week van de Werkstress verbonden. Zij leverden inhoudelijke input en een financiële bijdrage voor de invulling van de campagne. 
 • Gedurende de hele week was een camerateam op pad die het thema van de dag in beeld brachten met dagelijks meerdere filmpjes van activiteiten bij bedrijven. 
 • Er is een nieuwe huisstijl en een aparte campagnewebsite ontwikkeld waarop de Week vol Werkplezier is uitgewerkt, waar initiatieven werden gemeld en nieuws en tools waren terug te vinden. De website is 27.000 keer bezocht tijdens de campagneperiode.
 • Op 16 oktober 2019 vond een inspirerende campagnebijeenkomst plaats  
 • Op 13 november 2019 vond het OVAL-event ‘Kom in beweging!’ plaats met een opening door Staatssecretaris Van Ark, een mooie line-up van sprekers en prikkelende breakoutsessies.
 • Tweewekelijks is een Nieuwsflits (totaal 8 edities aan 1382 personen) verspreid met updates en inspiratie.
 • In samenspraak met TNO is een speciale factsheet  naar buiten gebracht. 
 • Persbericht ‘Plezier als remedie tegen werkstress’ uitgebracht. 
 • Tientallen uitingen in de media zoals een interview bij Editie NLbijdragen in TrouwVolkskrantMetroReformatorisch DagbladRTV NoordBNR 
  en vele andere artikelen in dagbladen, vakbladen, items op de radio en online. 
 • Tijdens de campagneperiode meer dan 100.000 views op Twitter en 111.000 views op LinkedIn posts gerelateerd aan de Week van de Werkstress.


Geconcludeerd mag worden dat de Week van de Werkstress tot veel aandacht voor de onderwerpen werkstress en werkplezier heeft geleid en dat er een brede, maatschappelijke beweging op gang is gebracht. Met deze campagne hebben we gezamenlijk het onderwerp op de kaart gezet en bijgedragen aan werkplezier.

Week van de Werkstress 2020: maandag 16 tot en met vrijdag 20 november 2020.

Wat is werkstress?

Onder (ongezonde) werkstress wordt verstaan: stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privéleven kunnen de stressklachten veroorzaken en leiden tot verminderd functioneren op het werk. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. Deze klachten kunnen zich lichamelijk, psychisch of in het gedrag uiten. Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie.

Psychociale arbeidsbelasting

Beleidsmatig wordt in plaats van werkstress vaak de term psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gebruikt. Onder het begrip PSA vallen alle factoren die bij het werk stress veroorzaken, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. PSA is een begrip dat werd geïntroduceerd in de Arbowet en is gekoppeld aan de verplichting voor werkgevers om PSA te voorkomen en medewerkers hiertegen te beschermen.

Interventies

Het is goed om te starten  met het in kaart brengen van de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s. Een Preventief Medisch Onderzoek is hiervoor een goed hulpmiddel.
Om werkstress te voorkomen en aan te pakken is een breed scala aan interventies beschikbaar variërend van individuele coaching en trainingen mindfulness tot trainingen omgaan met werkdruk en coaching en training van leidinggevenden.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter