Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkstress

Week van de Werkstress 2019

Ook in 2019 organiseert OVAL weer de Week van de Werkstress. Deze wordt dit jaar gehouden van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november en staat in het teken van werkplezier en ontwikkeling. Samen met partners organiseren we een week vol werkplezier!
In het campagneplan is meer informatie over de Week van de Werkstress te vinden. Daarin zijn ook de mogelijkheden voor een partnership opgenomen.
 

Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Alarmerende feiten, want werknemers die veel werkstress ervaren zitten niet goed in hun vel en zijn minder productief. Wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Wat is werkstress?

Onder (ongezonde) werkstress wordt verstaan: stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privéleven kunnen de stressklachten veroorzaken en leiden tot verminderd functioneren op het werk. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord en kunnen stressklachten optreden. Deze klachten kunnen zich lichamelijk, psychisch of in het gedrag uiten. Als niet tijdig ingegrepen wordt kunnen de signalen leiden tot chronische klachten: burn-out, chronische moeheid, spanningsproblemen, angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en depressie.

Psychociale arbeidsbelasting

Beleidsmatig wordt in plaats van werkstress vaak de term psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gebruikt. Onder het begrip PSA vallen alle factoren die bij het werk stress veroorzaken, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. PSA is een begrip dat werd geïntroduceerd in de Arbowet en is gekoppeld aan de verplichting voor werkgevers om PSA te voorkomen en medewerkers hiertegen te beschermen.

Interventies

Het is goed om te starten  met het in kaart brengen van de persoonlijke en werkgerelateerde risico’s. Een Preventief Medisch Onderzoek is hiervoor een goed hulpmiddel.
Om werkstress te voorkomen en aan te pakken is een breed scala aan interventies beschikbaar variërend van individuele coaching en trainingen mindfulness tot trainingen omgaan met werkdruk en coaching en training van leidinggevenden.

Week van de Werkstress

Van 2014 tot en met 2017 heeft het ministerie van SZW de Week van de Werkstress georganiseerd. Een brede campagne die veel werkgevers en werknemers heeft bereikt en heeft gestimuleerd om werkstress bespreekbaar te maken en aan te pakken. In 2018 heeft OVAL in samenwerking met TNO de organisatie van de Week van de Werkstress overgenomen. Het ministerie van SZW was wel beleidsmatig betrokken. De Week van de Werkstress 2018 vond plaats van 12 tot en met 15 november. In 2018 is de focus gelegd op werkplezier, preventie en het creëren van voldoende buffers om werkstress te lijf te gaan en waar mogelijk te voorkomen. Hieronder zijn de belangrijkste activiteiten en resultaten van de campagne opgenomen. 

  • Op 15 oktober 2018 vond een campagnebijeenkomst plaats ter informatie en inspiratie die door 100 personen is bezocht. 
  • Tweewekelijkse Nieuwsflits en toolkit voor geïnteresseerden. 
  • Op basis van een onderzoek is de Werkplezier Top 10 samengesteld die is verbeeld in een video
  • De eerste negen tips zijn gedeeld en werkend Nederland is via mailings en social media opgeroepen om persoonlijke, tiende tips te delen. 
  • Werkplezier Tour langs staatssecretaris Van Ark en vijf bedrijven die werkplezier in de praktijk brengen. Het verloop van de tour is vastgelegd in een video
  • Meer dan 560 organisaties hebben tijdens de Week van de Werkstress activiteiten georganiseerd voor hun eigen medewerkers.  
  • Tientallen uitingen in de media, variërend van radio-interviews op Radio 2, Radio 5 en FunX, een themaweek bij BNR’s The Big Five en artikelen in dagbladen en online. 
  • Cijfers van TNO zijn vertaald naar een infographic en gebruikt in persberichten. 
  • Er zijn vijf video’s gemaakt met interviews met ervaringsdeskundigen (werkgevers en werknemers) en experts. 
  • Tijdens de campagneperiode ruim 78.00 views op Twitter en ruim 80.000 views op LinkedIn posts gerelateerd aan de Week van de Werkstress.

Persbericht: Investeren in werkplezier kan Nederland 2.5 miljard opleveren
Artikel OVAL in HR Rendement: ‘Eerste hulp verlenen bij burn-out’

Email Facebook Google LinkedIn Twitter