Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Transitievergoeding

De transitievergoeding bij ontslag prikkelt werknemers en werkgevers. Werknemers worden gestimuleerd om regie te nemen over hun loopbaan. Werkgevers die investeren in duurzame inzetbaarheid kunnen deze kosten verrekenen. OVAL pleit voor het oormerken van de transitievergoeding, zodat deze voortaan louter voor de overgang van werk naar werk wordt ingezet.

Sinds 1 juli 2015 hebben werknemers bij ontslag recht op een transitievergoeding. Als een werknemer twee jaar of langer in dienst is geweest bij een werkgever en een vast of tijdelijk contract had, krijgt hij een vergoeding bij ontslag. Die krijgt hij ook als het contract niet wordt verlengd. Voorwaarde is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. 

Een werknemer kan deze vergoeding gebruiken om zich om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat hij in dienst is geweest. Met de rekentool transitievergoeding van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen werkgever en/of werknemer bepalen of werknemer recht heeft op een transitievergoeding en hoe hoog de transitievergoeding is.

Transitievergoeding: scholing, loopbaanbegeleiding of outplacement

De transitievergoeding is bedoeld om de stap van werk naar werk te vergemakkelijken. Werkgevers die zich inzetten voor de ontwikkeling en inzetbaarheid van medewerkers kunnen de kosten hiervoor binnen een periode van vijf jaar in mindering brengen op een eventuele transitievergoeding. De vergoeding is hiermee een stimulans voor goed werkgeverschap. Het betekent wel dat organisaties hun personeelsdossiers goed op orde moeten hebben. De kosten die tijdens het dienstverband zijn gemaakt voor bijvoorbeeld scholing, loopbaanbegeleiding of outplacement moeten duidelijk in kaart zijn gebracht. Belangrijk: de werkgever mag dergelijke kosten alleen aftrekken van de transitievergoeding als de werknemer hiermee vooraf akkoord is gegaan.

Transitievergoeding: regie over eigen loopbaan

Met de transitievergoeding worden werknemers op hun beurt gestimuleerd om de regie te nemen over hun loopbaan. Als ze de vergoeding gericht inzetten, vergroten ze hun kansen op een andere, passende werkkring. Op dit moment kunnen werknemers die ontslagen zijn de transitievergoeding ook inzetten voor aanvulling van WW en pensioen. Baanzekerheid op langere termijn is te verkiezen boven inkomenszekerheid op korte termijn. Bovendien is de transitievergoeding, de naam zegt het al, louter bedoeld om de overgang naar een nieuwe werkkring te ondersteunen.

Bekijk ook standpunt Transitievergoeding inzetten voor transitie

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter