Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Mensen met een arbeidsongeschiktheids- of ziektewet-uitkering vinden na scholing bijna twee keer zo vaak een baan als zij die geen cursus, opleiding of training volgden. Ook behouden arbeidsbeperkten die werk vonden na scholing langer hun baan. Dit blijkt uit twee onderzoeken uitgevoerd door UWV.

Bijna 60% van de mensen met een arbeidsongeschiktheids- of Ziektewet-uitkering voor wie UWV in de jaren 2012-2018 scholing inkocht, vond daarna betaald werk. Dit is bijna twee keer zo vaak als de uitkeringsgerechtigden die geen cursus, opleiding of training volgden. Arbeidsbeperkten die werk vonden na scholing behouden ook langer hun baan dan degenen die werk vonden zonder eerst scholing te volgen.

Mensen die vanwege hun arbeidsbeperking al wat langer uit het arbeidsproces zijn hebben over het algemeen een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Scholing biedt hen kansen om - vaak in aanvulling op andere vormen van dienstverlening - weer actief te worden op de arbeidsmarkt. Op dit moment wordt scholing op beperkte schaal ingezet voor arbeidsbeperkten, zo blijkt uit onderzoek door UWV. Het onderzoeksrapport brengt in beeld wat de scholing die UWV in de praktijk voor deze groep heeft ingezet behelst en tot welke resultaten het heeft geleid.

Verkennend onderzoek
Tegelijk verscheen een verkennend onderzoek naar extra scholingsmogelijkheden voor WGA’ers met arbeidsvermogen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral een combinatie van leren en werken met begeleiding deze doelgroep kan helpen bij de terugkeer naar werk maar in de praktijk nog weinig wordt ingezet.

Het kabinet wil de dienstverlening aan WGA’ers intensiveren en verbeteren. Een onderdeel hiervan is om vaker en effectiever scholing in te zetten bij de re-integratie van de WGA-doelgroep. Het doel is het vergroten van het aantal (duurzame) werkhervattingen. Leden van OVAL hebben hieraan actief bijgedragen door het invullen van vragenlijsten en verdiepende interviews. 

Bron: UWV

 

27/11/2020

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter