Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

In bijgaande brief informeert minister Asscher de Tweede Kamer over de voortgang loondoorbetaling bij ziekte:

  • Hij geeft een overzicht van door werkgevers ervaren knelpunten. Uit de onderzoeken blijkt dat werkgevers vaker knelpunten ervaren bij de re-integratieverplichtingen, dan bij de financiële aspecten van de loondoorbetaling. De financiële lasten worden in het bijzonder als knellend ervaren wanneer werkgevers vinden dat een werknemer zich ten onrechte ziek meldt of wanneer de werknemer volgens de werkgever zelf schuld draagt aan het ziek zijn. De re-integratieverplichtingen worden vooral als knellend ervaren wanneer werkgevers geen passend alternatief werk kunnen bieden, wanneer het UWV volgens hen te strikt is en als zij van oordeel zijn dat de werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie.
  • Hij geeft een overzicht van voordelen en nadelen bij de verdere uitwerking van de optie van een collectieve regeling in het 2e jaar, inclusief opt-out. Deze variant wordt op dit moment uitgewerkt: wat zijn consequenties voor WVP, re-integratieverplichtingen van en handhaving door UWV, financiering en op welke wijze UWV zou moeten uitkeren. Voorjaar 2016 wordt de uitwerking aan TK gestuurd.
  • Minister Asscher gaat ook in op de reacties uit het veld en de nadelen van deze collectieve regeling, zoals structurele lastenverzwaring per jaar voor werkgevers van 20 miljoen euro. Ook de door OVAL benoemde administratieve lastenverzwaring, complexer worden van het stelsel worden benoemd.
  • Ook het door het Verbond en OVAL benoemde tussentijdse beoordelingsmoment wordt verder onderzocht. Hierdoor zou het mogelijk zijn om eerder re-integratie 2e spoor in te zetten en om eerder een oordeel te krijgen over het re-integratieproces dan na twee jaar door UWV om loonsancties te voorkomen.
  • Er wordt een onderzoek naar effectiviteit re-integratie 2e spoor gestart. Dit onderzoek wordt eind 2016 aan de TK gezonden. Zoals eerder gemeld leveren OVAL en haar leden input voor dit onderzoek.

Klik hier voor de brief van minister Asscher.

Bron: OVAL

30/11/2015

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter