Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Van het SER-advies ‘Werk: van belang voor iedereen – Een advies over werken met een chronische ziekte’ is een publieksversie verschenen. Deze publicatie geeft in een notendop de kern van het advies weer. Achtereenvolgens komt aan de orde:

  • hoe kunnen we mensen met een chronische ziekte aan het werk houden en werken?
  • om wie gaat het?
  • wat zijn de knelpunten om aan het werk te komen of te blijven?.
  • Klik hier voor de publieksversie van het advies Werk: van belang voor iedereen.

OVAL

OVAL heeft deelgenomen aan rondetafelgesprekken in het kader van dit advies. OVAL vindt het belangrijk dat er op bredere schaal gebruik gemaakt kan worden van een no-riskpolis voor werkgevers die mensen met een chronische ziekte in dienst hebben of nemen.

Samenvatting SER-advies

5,3 miljoen mensen heeft een chronische ziekte. 1 op de 5 mensen binnen de potentiele beroepsbevolking heeft een of meer chronische ziekten. De meest voorkomende ziekten zijn nek- en rugklachten, artrose, diabetes melitus, astma en gehoorstoornissen. De meeste ziektelasten worden veroorzaakt door psychische stoornissen, nek- en rugklachten en hart- en vaatziekten. Mensen met een chronische ziekte verzuimen nauwelijks vaker dan werkenden in het algemeen. Wel is het zo dat zij gemiddeld langer verzuimen, 31 dagen per jaar tegenover 14 dagen per jaar.

Knelpunten

In de praktijk blijkt het niet vanzelfsprekend dat werkenden met een chronische ziekte aan het werk blijven. SER heeft de knelpunten geïnventariseerd en ingedeeld in zes thema’s:

  • Kennis. Daarbij zijn problemen onvoldoende inzicht in resterend werkvermogen, spanning tussen privacy en openheid, probleem met zelf grenzen aangeven.
  • Dialoog. Daarbij spelen onbekendheid en onbegrip, het ontbreken van een ‘inclusieve cultuur’ en negatieve beeldvorming
  • Werkinhoud. De spanning tussen werklast en belastbaarheid, het niet voldoende bijstellen van het takenpakket en het zoeken van nieuwe functie of werkgever
  • Werkomgeving. Geconcludeerd wordt dat vaak niet de juiste aanpassingen van de werkplek worden gedaan., dat er geen vaste arbeidsduur en tijden worden afgesproken en dat de bereikbaarheid van het werk soms lastig is.
  • Zorg. Daarbij is de toegankelijkheid van arbeidsgerelateerde zorg door beperkte contract niet altijd gewaarborgd, heeft een deel van de werkende onvoldoende vertrouwen in de bedrijfsarts en is er te weinig afstemming tussen reguliere en arbeidsgerelateerde zorg en te weinig aandacht voor de factor arbeid in de reguliere zorg.
  • Beleid en maatregelen. Er zijn voorzieningen voor werkgevers en werkenden, maar de indruk is dat die te beperkt worden gebruikt, zoals subsidie voor werkplekaanpassing, subsidie jobcoaching en re-integratie bij langdurig ziekteverzuim.

Aanbevelingen

In het advies worden 5 aanbevelingen gegeven:

  • Vergroot kennis en bewustwording. Een goede dialoog begint met wederzijds begrip tussen de werkgever, medewerker en collega’s. De SER adviseert het kabinet de inrichting van een centraal informatiepunt over chronische ziekten en werk mogelijk te maken en te onderzoeken wat nodig is om bestaande regelingen beter onder de aandacht te brengen.
  • Verbeter dialoog op de werkvloer. Cruciaal is dat werkgever en werkenden bij ziekte of uitval snel een goed beeld krijgen van de beperkingen en mogelijkheden van de werkenden zodat werk en werkomgeving tijdig kunnen worden aangepast.
  • Veranker preventie op de werkvloer. Preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat chronische ziekten leiden tot belemmeringen en uitval. Met oa de Workability Index en andere instrumenten kan de belastbaarheid van mensen worden gemeten en risico’s in kaart worden gebracht.
  • Bied ondersteuning vanuit de zorg. Verlaag de drempel voor de bedrijfsarts door bv een open spreekuur in te stellen en neem de preventiefunctie op in het profiel en opleiding van bedrijfsartsen. SER adviseert het kabinet de meerwaarde te onderzoeken van het vastleggen van de adviserende taak van de bedrijfsarts en andere deskundigen in het kader van preventie. Samenwerking tussen reguliere zorg en arbeidsgerelateerde zorg moet beter. SER vindt dat factor arbeid en vast onderdeel moet zijn van medische richtlijnen.
  • Bevorder instroom en re-integratie. SER vraagt het kabinet om na te gaan oe de afstemming tussen zorgprofessionals en re-integratiespecialisten kan worden verbeterd.

Bron: SER - OVAL

24/03/2016

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter