Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Iedere werkende moet zelf regie kunnen voeren over zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Ter ondersteuning hiervan zou iedereen de beschikking moeten hebben over een persoonlijk inzetbaarheidsdossier en een bijbehorend budget.

De wereld om ons heen verandert voortdurend en de impact op de inrichting van ons werk is groot. Digitalisering en andere ontwikkelingen maken dat taken en functie-eisen steeds sneller wijzigen. Tegelijkertijd gaan we langer doorwerken, flexibiliseren arbeidscontracten en stijgt de gemiddelde leeftijd van werkenden. Dit stelt eisen aan de vitaliteit, flexibiliteit en ontwikkeling van iedereen. Arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden worden individueler. Waar vroeger afspraken vooral op collectief niveau plaats vonden is er nu een grotere roep om afspraken op maat, passend bij de eigen ontwikkeling, de persoonlijke omstandigheden en de kansen op de arbeidsmarkt. 

Een persoonlijk inzetbaarheidsdossier is een middel om op een flexibele en individuele manier tegemoet te komen aan al deze veranderingen. Het geeft werkenden de mogelijkheid om zelf regie te voeren over hun loopbaan. Geef iedere werkende vanaf de start van zijn loopbaan de beschikking over een persoonlijk inzetbaarheidsdossier en een daaraan gekoppeld jaarlijks te besteden inzetbaarheidsbudget. Door dit effectief in te zetten kunnen mensen ervoor zorgen dat ze hun werk kunnen behouden of in staat zijn om een nieuwe werkkring te vinden. De een zal een opleiding volgen en de ander investeren in fysieke of mentale fitheid of een betere werk-privé balans. Iedere werkende krijgt periodiek (bijvoorbeeld iedere drie jaar) een inzetbaarheidsscan aangeboden. Deze scan geeft inzicht in de positie op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden om deze te verbeteren: individueel, flexibel en op maat. Werkenden, werkgevers en de overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen op de arbeidsmarkt. OVAL stelt voor dat alle drie de partijen hierin investeren. Werkenden worden geprikkeld en gefaciliteerd om meer na te denken over hun inzetbaarheid, nu en in de toekomst. Werkgevers profiteren van meer betrokken en betere inzetbare medewerkers. En de overheid heeft natuurlijk belang bij een goed functionerende arbeidsmarkt waarin mensen fit, competent en in balans (blijven) werken.

Voor meer informatie Themadossier Leven lang ontwikkelen en Duurzame inzetbaarheid

08/07/2018

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Email Facebook Google LinkedIn Twitter