Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Testen en sneltesten

De vaccinatiegraad Covid-19 is nog niet dusdanig dat op dit moment alle maatregelen opgeheven kunnen worden. Testen kan helpen om het economisch en sociaal verkeer zo veel en veilig mogelijk door te laten gaan. Al sinds de zomer van 2020 zijn er initiatieven gestart door of met medewerking van arbodiensten voor werkgevers. 

Werkgeverstesten
Iedereen met klachten kan zich gratis laten testen op het Coronavirus bij de GGD. Het aanmelden voor een PCR-test kan rechtstreeks via de GGD, zonder tussenkomst van een arts. 

Daarnaast bemiddelen een aantal arbodiensten in de uitvoering van Coronatesten voor hun klanten. Indien nodig kunt u checken of uw arbodienst u hierin kan faciliteren. Arbodiensten geven bij een positieve testuitslag van een medewerker desgewenst ook advies aan werkgever en medewerkers. 

Inmiddels zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Toen dit nog niet het geval was, werd er veelvuldig op locatie van werkgevers getest, vaak met medewerking van arbodienst. Dit vergrootte de veiligheid op de werkvloer, zorgde ervoor dat medewerkers sneller weer aan de slag konden en de  uitval door ziekte werd verminderd.
 
In het voorjaar van 2021 heeft het ministerie van VWS een tijdelijke regeling geopend voor de uitvoering van sneltesten bij werknemers zonder klachten in opdracht van werkgevers. Deze regeling is met ingang van 1 juni 2021 komen te vervallen. 
 

Handreiking testen binnen bedrijven voor arbodiensten
Deze handreiking van het RIVM voor testfaciliteiten in het private spoor is onder meer voor bedrijfsartsen en arbodiensten ontwikkeld en ondersteunt de kwaliteitsborging in het private testspoor. Er zijn onder meer randvoorwaarden en medische eisen in opgenomen. De Handreiking testen binnen bedrijven en ondernemingen op COVID-19 | LCI richtlijnen (rivm.nl)  is in samenspraak tussen verschillende relevante partijen, waaronder OVAL, opgesteld. 
 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter