Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Op 16 juli 2019 heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het rapport Arbo in Bedrijf 2018 gepubliceerd. Het onderzoek presenteert kerncijfers over naleving van de Arbowet. In 2018 heeft de naleving van de Arbowet zich positief ontwikkeld. Ondanks de positieve ontwikkelingen valt er echter nog op een aantal punten winst te behalen. 

Slechts een derde van de bedrijven voldoet aan de vier kernbepalingen uit de Arbowet. 33% van de bedrijven heeft een RI&E, contract met een arbodienstverlener, BHV en een preventiemedewerker. Dit is 6% meer dan in 2016. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor 67% van de werknemers. Zorgwekkend is het aandeel bedrijven dat alle risico’s in kaart heeft gebracht. Van de bedrijven die een RI&E hebben opgesteld, heeft slechts 30% daadwerkelijk alle risico’s in kaart gebracht. Het aandeel preventiemedewerkers is gestegen van 43% in 2014 naar 54% in 2018.  

Opvallend is dat grote bedrijven de vier kernbepalingen uit de Arbowet aanzienlijk beter naleven dan kleine bedrijven. Maar liefst 82% van de bedrijven met meer dan 100 werknemers voldoet aan de vier kernbepalingen. Terwijl 27% van de bedrijven tot 10 werknemers hieraan voldoet en 55% van de bedrijven van 10 tot 100 werknemers. 

Naleving van de Arbowet is het hoogst bij bedrijven die een contract hebben met een arbodienstverlener. 95% van de bedrijven die een contract hebben met een arbodienstverlener hebben ook ziekteverzuimbegeleiding en 49% heeft vrije toegang tot het spreekuur van de bedrijfsarts. Dit is 7% lager dan in 2016. In een derde van de contracten tussen bedrijven en arbodienstverleners zijn diensten opgenomen zoals procedure second opinion bedrijfsarts, overleg preventiemedewerker en bedrijfsarts en periodiek arbeidsdeskundig onderzoek.

Arbo in Bedrijf is een twee jaarlijks monitoronderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het onderzoek presenteert de kerncijfers over naleving van de Arbowet door bedrijven. Voor het onderzoek zijn 1300 bedrijven bezocht.   

Bron: Ministerie van SZW en Inspectie SZW
 

18/07/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter