Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Door OVAL is ruim twee jaar actieve lobby gevoerd op het aanpassen van de urennorm voor kerndeskundigen. En met resultaat! Op 8 december 2015 is in de Staatscourant gepubliceerd dat de termijn voor een minor non-conformity is verlengd tot 1 januari 2017. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat per 1 juli 2016 het Arbobesluit wordt aangepast, waardoor deze periode wordt overbrugd.

Wat eraan voorafging?
Sinds 1 augustus 2013 was in het WSCS opgenomen dat arbodiensten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of publiekrechtelijke aanstelling dienden overeen te komen voor vier kerndeskundigen, waarvan 1 voor 20 uur per week en de overige drie voor minimaal 40 uur per jaar. In de tweede helft van 2013 is door OVAL aan de SBCA een alternatief voorstel gestuurd voor de invulling van de urennorm van kerndeskundigen bij arbodiensten. Een belangrijk element in dit voorstel was de mogelijkheid om met kerndeskundigen een dienstverleningsovereenkomst aan te gaan in plaats van een arbeidsovereenkomst. Hiermee blijven de kwalitatieve eisen op peil, maar sluit de urennorm beter aan op de flexibiliteit van de huidige arbeidsmarkt en de praktijk van met name kleinere arbodiensten.
In december 2014 bleek dat het vanwege een wettelijke blokkade niet mogelijk was om deze wijziging in het certificatieschema door te voeren. Om te voorkomen dat sommige arbodiensten om deze reden hun certificaat zouden verliezen, is voorgesteld om de periode voor deze minor non-conformity te verlengen tot twee jaar. SBCA en het ministerie van SZW hebben hiermee ingestemd en dit is 31 maart 2015 gepubliceerd. Tegelijkertijd is vanuit de branche, in samenspraak met leden en niet-leden gewerkt aan voorstellen om te komen tot de gewenste modernisering van het certificaat.

Tijdelijke overbrugging
Gisteren is de wijziging in de Staatscourant gepubliceerd en in werking getreden die betrekking heeft op het Certificatieschema (Bijlage IIb van de Arboregeling). Het betreft een wijziging van de termijn waarbinnen de kleine arbodiensten zouden moeten voldoen aan de voorschriften met betrekking tot de eisen inzake de arbeidsovereenkomsten met de arbokerndeskundigen. In het ‘oude’ Certificatieschema werd gezegd dat arbodiensten binnen twee jaar zouden moeten voldoen aan deze eisen. Dit is terug te vinden in de laatste zin van paragraaf 5.4 van het ‘oude’ Certificatieschema. Als gevolg van de bijgevoegde wijziging van Bijlage IIb van de Arboregeling wordt die termijn nu voor alle arbodiensten met een minor non-conformity op dit punt verlengd tot 1 januari 2017. Het zit wat verstopt in de bijgevoegde Wijzigingsregeling, maar het staat in Artikel I, onder C.

Hoe gaat het nu verder?
OVAL heeft op 1 september 2015 een notitie met concrete tekstvoorstellen voor wijziging van het certificaat arbodiensten gestuurd aan de SBCA. Het CCvD van de SBCA, met daarin twee vertegenwoordigers namens OVAL, heeft de voorstellen grotendeels overgenomen. In november 2015 is het voorstel voor een nieuw schema doorgestuurd naar het Ministerie van SZW. De belangrijkste wijzigingen hebben onder meer betrekking op:

naast het vaste dienstverband voor arbodeskundigen ook de optie van een dienstverleningsovereenkomst met de arbodienst mogelijk maken. Hiervoor zal ook het Arbobesluit moeten worden aangepast;
een andere, minder gecompliceerde, opzet van het multi-disciplinair overleg binnen de arbodienst, en;
het aanscherpen van de privacyregels.
Er wordt vanuit gegaan dat per 1 juli 2016 het Arbobesluit wordt aangepast (aanpassing van artikel 2.10 Arbobesluit inzake de eis tot het hebben van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd m.b.t. arbodeskundigen) en het gewijzigde Certificatieschema wordt ingevoerd, zoals SBCA dat onlangs heeft neergelegd bij SZW. Het proces tot wijziging van het Arbobesluit en het implementeren van de voorstellen tot wijziging van het Certificatieschema zijn intussen in gang gezet.

Met het verlengen van de termijn van de non-conformity voor de urennorm als opmaat naar een wijziging van het arbobesluit en het certificatieschema, is alvast een belangrijk knelpunt voor met name kleinere arbodiensten en arbodiensten die veel flexibele medewerkers inzetten, opgelost.

Bron: OVAL

14/12/2015

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter