Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Hoe blijf jij in balans? Het is de vraag die centraal staat in de Week van de Werkstress van 16-20 november 2020. Petra van de Goorbergh, directeur van de organiserende brancheorganisatie OVAL, vindt dat er op de werkvloer het hele jaar aandacht moet zijn voor die balans. “Je werknemers zijn je grootste kapitaal en fysieke en mentale fitheid zijn met elkaar verbonden. Investeren in een brede aanpak loont.”

De balans houden is in deze coronatijden meer dan ooit een uitdaging. “Als er een jaar is dat de Week van de Werkstress belangrijk is, dan is het dit jaar wel!”, constateert Van de Goorbergh. “Met het thuiswerken en de 1,5 meter-samenleving gaat het ook over balans tussen privé en werk, tussen schermtijd en andere werkzaamheden en over het contact houden met collega’s. We merken dat werkgevers aan de slag willen met mentale balans. Maar het niet fysiek bij elkaar kunnen zijn zorgt ook voor nieuwe uitdagingen.”

Kleine brokjes oppakken
Veel bedrijven hebben ook acutere zorgen dan vitaliteit in de organisatie. Van de Goorbergh: “Ik realiseer me heel goed dat veel bedrijven vooral zorgen hebben om overeind te blijven. Maar ik weet dat werkgevers ook heel betrokken zijn bij hun personeel, zeker nu. Vitaliteit zit soms in kleine dingen die je zelf kunt organiseren. Je hoeft niet in een keer een groots programma te lanceren. Pak het op in kleine brokjes, dat zorgt dat het financieel behapbaar wordt.”

Gezonde stress en werkgeluk
Toen de Week van de Werkstress in 2013 vanuit het ministerie van SZW startte, moest het thema nog bespreekbaar worden gemaakt. “Inmiddels zijn de meeste werkgevers zich er bewust van. We gaan dus nu meer de diepte in en focussen bijvoorbeeld op het onderscheid tussen gezonde en ongezonde stress. Gezonde stress kan je helpen om prestaties te leveren. De kunst is om goed om te gaan met die gezonde stress, en ongezonde stress te vermijden. We helpen je daarbij met tips, tools en goede voorbeelden.”

Belangrijk daarbij is werkgeluk. Zit je nog op de juiste plek, dagen de werkzaamheden je uit, kun je je blijven ontwikkelen? “Ik zeg altijd: werkgeluk is niet dat je iedere minuut als een blij ei op je werk zit. Maar wél dat je van je werk in totaal blij wordt en er energie van krijgt. Of ik zelf genoeg werkgeluk heb? Zeker wel! Maar ik krijg bijvoorbeeld energie van mensen ontmoeten, met elkaar iets verder brengen. Die energie komt niet altijd door een scherm heen, dat is iets waar ik bewust mee bezig ben.”

Investeren in kwaliteit
De leden van OVAL, onder andere arbodiensten, loopbaanadviseurs, re-integratiebedrijven en jobcoaches, helpen werkgevers bij hun vitaliteitsbeleid. Van de Goorbergh: “Sommige bedrijven starten om het verzuim naar beneden te krijgen. In het begin ligt de nadruk dan vaak op fysieke interventies zoals werkplekverbetering en bewegen. Een daling van het verzuim maakt de investering meetbaar. Het investeren in mentale balans brengt zoveel meer, wat je misschien niet meteen kunt afrekenen. Mentaal fitte mensen gaan beter met klanten om, zijn creatiever en pakken energieker nieuwe projecten op. Fysiek en mentaal gaan natuurlijk hand in hand: goed bewegen doet iets voor je mentale weerbaarheid.”

Vitaliteit is maatwerk
Belangrijk is dat werkgevers inventariseren wat in hun organisatie werkt. “Een vitaliteitsaanpak, van onze leden of van Vitaal Bedrijf, is geen kant-en-klaar pakket dat je koopt en waarmee het dan wel goed komt. Het gaat er juist om wat jouw werknemers nodig hebben, en wat je makkelijk en snel kunt realiseren. Soms voor het hele bedrijf, zoals een gezonde kantine, maar vaak ook op afdelingsniveau of voor werknemers persoonlijk.”

Van de Goorbergh adviseert werkgevers met klem daar met de hele organisatie naar te kijken. “Vitaliteit vraagt commitment van het hoogste management. En vergeet niet je werknemers mee te nemen! Je kunt als directie van alles neerzetten, maar als de werknemer niet meedoet boek je geen resultaat. Door werkgever én werknemer invloed te geven kom je tot een totaalvisie die past bij jouw organisatie. Dat vraagt wel een lange adem en goede communicatie, maar het resultaat loont!”

“Het mooie van Vitaal Bedrijf is dat het programma werkgevers op weg helpt, en daarbij gebruik maakt van expertise en ervaring die er al is. We moeten niet overal opnieuw het wiel gaan uitvinden. Als werkgever kun je aan de hand van de scan en het advies zelf bepalen: dit kan ik intern oppakken, en hier heb ik hulp bij nodig uit het netwerk van partners. Onze leden helpen graag om met specifieke onderdelen de vitaliteitsaanpak van een bedrijf te versterken.”



Op de website van de Week van de Werkstress vind je tips, tools, ervaringsverhalen, activiteiten en het laatste nieuws.

Bron: Vitaal Bedrijf

13/11/2020

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter