Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

VVD en D66 komen binnen een maand met een initiatiefwetsvoorstel om de tekortkomingen van de Wet markt en overheid te repareren. Dit hebben Erik Ziengs (VVD) en Kees Verhoeven (D66) aangekondigd. Naast VNO-NCW en MKB-Nederland is ook OVAL blij met de actie van de Kamerleden. Het is al langer een doorn in het oog dat overheden voor bedrijfje spelen.

Oneigenlijk gebruik algemeen belang
Ziengs en Verhoeven kaartten het oneigenlijk gebruik van de bepaling van algemeen belang in de wet vorig jaar al aan. Die bepaling geeft overheden de ruimte om zelf commerciële activiteiten te ontplooien.
Gedragsregels uit de wet, zoals over het doorberekenen van de integrale kostprijs, vervallen als bijvoorbeeld een gemeente besluit dat activiteiten in het algemeen belang worden uitgevoerd. Door de veelal luchthartige manier waarop overheden daartoe besluiten, is de wet geheel tandeloos, waarschuwden VNO-NCW en MKB-Nederland vorig jaar al.

Nog voor zomerreces wetsvoorstel
De initiatiefnota die Ziengs en Verhoeven vorig jaar schreven om minister Henk Kamp van Economische Zaken aan te sporen tot maatregelen leidde niet tot actie van het kabinet. In het Financiele Dagblad van 2 juni zegt Ziengs niet langer meer te willen wachten.
Nog voor het zomerreces komt hij samen met zijn D66-collega Verhoeven met een wetsvoorstel. Dit om te voorkomen dat de kwestie over de verkiezingen heen wordt getild. VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat andere partijen zich bij het initiatief aansluiten. Want, zo stellen de organisaties, het is tijd voor een wet die ondernemers wél goed beschermt.

Bron: OVAL

02/06/2016

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter