Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Zo’n 60 procent van de mensen met een structurele beperking die via een jobcoach naar werk worden begeleid, heeft na drie jaar een baan. Van hen heeft bijna 40 procent dan een vast contract bemachtigd. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is uitgevoerd. OVAL had zitting in de begeleidingscommissie van dit onderzoek.

OVAL heeft een dubbel gevoel bij de uitkomsten. “Enerzijds is het belangrijk dat door onderzoek is aangetoond dat inzet van jobcoaching werkt. Er is namelijk nog weinig bekend over de ontwikkeling en het resultaat van jobcoaching”, aldus directeur Petra van de Goorbergh. “Anderzijds staan nog altijd te veel mensen langs de kant.” Jobcoaching kan nog veel vaker worden ingezet als hulpmiddel.

Onafhankelijk onderzoeksbureau SEOR, gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, verzamelde gegevens van 25.000 mensen die tussen 2013 en 2018 startten met een baan en vanuit het UWV begeleiding kregen van een jobcoach.

Het onderzoek toont aan dat drie jaar na de start van het jobcoachtraject ruim 60 procent van de jonggehandicapten een baan heeft. Op dat moment heeft de helft geen jobcoach meer nodig. Van de mensen met WGA-uitkering heeft 50 procent een dienstbetrekking, van wie tweederde geen jobcoach meer heeft. Naarmate de tijd vordert krijgen zowel Wajongers als WGA’ers vaker een vast contract. Na drie jaar heeft 37 procent van de mensen die nog werken een vast contract, tegenover 45 procent van de WGA-groep. Jobcoaches zijn vooral ingezet bij winkels, groothandels, in de industrie en in de gezondheidsbranche. Het uurloon van mensen die werken met begeleiding van een jobcoach stijgt in de loop van de jaren.

OVAL staat voor de inhoud en professionaliteit van het vak en kwaliteit van jobcoaches en jobcoachorganisaties. OVAL-leden voldoen aan strenge kwaliteitseisen en worden hier regelmatig op getoetst.

Persbericht OVAL

Onderzoeksrapport SEOR: Arbeidsmarktpatronen van mensen die werk(t)en met een jobcoach

Bron: OVAL

25/11/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter