Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

OVAL betreurt het dat sommige zieke werknemers zich benadeeld voelen door hun werkgever, zoals Radar uitzending van 26 februari jl. liet zien. Gelukkig bieden zowel de wet als de branche een aantal mogelijkheden voor werknemers als zij niet tevreden zijn of vragen hebben over het advies van hun bedrijfsarts. Deze mogelijkheden kwamen niet aan bod in de uitzending en zetten we hieronder op een rij.

Feiten op een rij:

  1. Werknemer kan een second opinion aanvragen bij een bedrijfsarts van een andere arbodienst dan onder contract bij de werkgever. OVAL biedt een branchebrede regeling voor de second opinion, zodat proces eenduidig en kwalitatief goed wordt uitgevoerd.
  2. Werknemer kan een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
  3. Iedere arbodienstverlener heeft een klachtreglement. Als werknemer en werkgever er niet uit komen kan de werknemer een klacht indienen bij de Geschillenregeling Arbodiensten.
  4. Ook zelfstandige bedrijfsartsen dienen over een klachtregeling te beschikken.
  5. Het is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan dat de bedrijfsarts taken delegeert aan andere daartoe gekwalificeerde medewerkers. Dit is bevestigd door het onderzoek taakdelegatie dat het ministerie van SZW heeft laten uitvoeren door Nivel en is over het algemeen ook de praktijk. De communicatie over taakdelegatie moet glashelder zijn, zodat werknemer en werkgever weten wie ze voor zich hebben. Samen met het ministerie van SZW, VNO-NCW/MKB, FNV en andere betrokken partijen in het veld zal OVAL de voorlichting over taakdelegatie verstevigen.

Een bedrijfsarts is een onafhankelijke medisch specialist in arbeid en gezondheid en BIG-geregistreerd. De bedrijfsarts handelt daarbij volgens richtlijnen en ethische codes van de beroepsgroep. OVAL is ervan overtuigd dat de bedrijfsarts als professional toegerust is om onafhankelijk te opereren en dat financiering vanuit de Zorgverzekeringswet niet leidt tot een ander werkveld.

Zie ook:
* Uitzending Radar 26-02-2018 'Zorgen om onafhankelijkheid bedrijfsarts'
* Reactie NVAB: wij staan voor onafhankelijke en professionele bedrijfsartsen

Bron: OVAL

27/02/2018

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter