Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

OVAL strijdt al jaren tegen de beperkte werking van de Wet Markt en Overheid. OVAL roept het kabinet op een einde te maken aan oneerlijke concurrentie door overheden. Ondernemers worden uit de markt geduwd, omdat de Wet markt en overheid die hen zou moeten beschermen, niet werkt. Dat blijkt uit talloze voorbeelden in het Zwartboek Wet markt en overheid, dat op 9 december door VNO-NCW en MKB-Nederland is overhandigd aan Kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Kees Verhoeven (D66).

De Wet markt en overheid werd in 2012 ingevoerd om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie van de overheid, maar biedt nog veel te veel uitvluchten om zelf marktactiviteiten te verrichten. Als bijvoorbeeld een gemeente besluit dat een marktactiviteit het algemeen belang dient, is de wet niet lang van toepassing. Bezwaar maken kan, maar in de praktijk stuiten ondernemers op een lange en kostbare gang naar de rechter.

Een belangrijk knelpunt in de huidige wetgeving is dat er geen enkele voorwaarde of beperking geldt voor overheden die besluiten om niet meer aan te besteden, maar activiteiten voortaan in eigen beheer uit te voeren, inbesteden. Een van de voorbeelden in het Zwartboek is de door OVAL aangedragen casus van UWV en de rijksoverheid die het gebruik van werk.nl willen opdringen aan gemeenten. Maar er zijn in het werkveld van OVAL nog veel meer voorbeelden van inbesteding: gemeenten die de re-integratiewerkzaamheden niet meer uitbesteden maar zelf gaan doen, UWV die dat ook doet. Arbeidsmedisch advies aan gemeenten dat ineens bij UWV wordt ondergebracht. De nu geldende uitzondering voor het onderwijs zou moeten worden beperkt tot de met publiek geld bekostigde onderwijsactiviteiten.

Minister van Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven nog voor het einde van het jaar met een evaluatie van de wet te komen. OVAL heeft meewerkt aan die evaluatie en daar diverse voorbeelden voor aangeleverd.

Bron: OVAL

09/12/2015

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter