Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Werkomstandigheden en goed werkgeverschap staan bovenaan

De directeur/eigenaar van Ventinova Medical met 15 werknemers had zelf de rol van preventiemedewerker op zich kunnen nemen, maar vond het zo’n belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering, dat hij hiervoor toch iemand heeft aangesteld. Sandra Ramakers vervult haar rol als preventiemedewerker met verve. Ze is er trots op dat de directie een aparte preventiemedewerker heeft benoemd, ook al hoeft dat wettelijk gezien niet. “Hierdoor laten ze zien dat de werkomstandigheden en een goed werkgeverschap bovenaan staan”, zegt ze. De training Preventiemedewerker van ArboNed heeft haar hierbij geholpen.

Wat doet een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is iemand die zich binnen een bedrijf - meestal naast de ‘gewone’ functie - inzet om ongevallen en verzuim te helpen voorkomen. Naast een aantal wettelijke taken kunnen preventiemedewerkers de rol binnen het eigen bedrijf verschillend oppakken. Dit ligt onder andere aan het soort bedrijf, de hoeveelheid medewerkers en welke bedrijfsrisico's er in het bedrijf voorkomen.

Werkzaamheden

Voor Sandra geldt dat haar voornaamste taak in eerste instantie bestond uit het opstellen van een RI&E. Nu besteedt ze vooral aandacht aan het opvolgen daarvan: bijhouden van het plan van aanpak en zorgen dat de taken worden opgevolgd. Daarnaast draagt ze zorg voor een goede en gezonde werkomgeving. Daarbij hoort oa het goed achter de bureaustoel zitten, tijdig pauze nemen, even benen strekken of koffie halen en verzorgen van de lunch.
Sandra geeft andere preventiemedewerkers nog de volgende tip: “Blijf jezelf en blijf het doen. Het is makkelijk om een stukje preventie te vergeten omdat het vaak als minder belangrijk wordt beschouwd.”

Downloads en/of links

Klik op het bestand om deze te downloaden.

15 werknemers, toch een preventiemedewerker

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter