Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

RI&E: van papieren tijger naar waardevol beleidsinstrument

Angelique Philipsen is vicepresident HR en corporate affairs bij Keygene uit Wageningen, een internationaal plantenbiotechnologiebedrijf dat zich toelegt op veredelingstechnieken. “We ontwikkelen planten tot betere versies van zichzelf. Zo gebruiken we in onze laboratoria bijvoorbeeld nogal wat chemicaliën. Veilig en gezond werken is bij ons dan ook een belangrijk onderwerp. We zoeken altijd naar werkwijzen en hulpmiddelen die ons werk  veiliger maken en ons naar een hoger niveau tillen.”

Frisse blik

“Een RI&E zien we niet als een verplicht nummer, het is voor ons een middel dat alle eventuele risico’s mooi op een rijtje zet. Een goede RI&E maakt het voor ons een stuk eenvoudiger om de juiste onderdelen uit het brede pakket van gezondheid, veiligheid en welzijn aan te pakken. De totstandkoming gebeurt in nauw overleg met onze arbo- en milieucoördinator Miranda Hornes. We laten ons daarbij ook altijd door externen bijstaan, omdat zij met de blik van buiten naar onze organisatie kijken. Soms zijn de dingen voor jezelf ‘gewoon zoals ze zijn’ en valt iets niet op. Dan is een frisse blik belangrijk.” 

Meerwaarde van de workshop

 “Het advies van HumanCapitalCare om de RI&E ook via een interactieve workshop in beeld te brengen, heeft bij ons goed gewerkt. Het levert meer inzicht en diepgaandere informatie op. Medewerkers vertellen welke taken ze uitvoeren, wat ze daarbij tegenkomen, hoe ze zaken oplossen en welke beheersmaatregelen mogelijk zijn. Ook de externe deskundige signaleert aandachtspunten. Een vragenlijst of rondgang is vaak een momentopname. Nu hadden medewerkers de kans om dieper en samen na te denken over hun perspectief van handelen en over belangrijke risico’s. Het past ook bij onze hoogopgeleide medewerkers om zelf actief mee te denken. Ze voelden zich ook echt gehoord. De workshop heeft voor ons een duidelijk beeld opgeleverd hoe het gesteld is met onze arbeidsomstandigheden en heeft draagvlak voor het daadwerkelijk oplossen van zaken gecreëerd.”

Van politieagent naar vraagbaak 

“We zijn blij dat we een bevestiging hebben gekregen dat we op de goede weg zijn. Bovendien heb ik het gevoel dat het bewustzijn van de arbeidsomstandigheden en risico’s bij Keygene juist iets is waar de medewerkers zelf mee bezig zijn. Voorheen werd onze arbo- en milieucoördinator nog weleens als politieagent gezien, tegenwoordig lopen mensen bij haar binnen met allerlei vragen over de beste aanpak. Ze signaleren risico’s zelf nu vroegtijdig. Een mooie verschuiving: van politieagent naar vraagbaak!”

Downloads en/of links

Klik op het bestand om deze te downloaden.

De workshop leverde veel meer inzicht en diepgaandere informatie op

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter