Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Het coachingstraject bij Instatera heeft verzuim voorkomen

Loes Schonck (51) trekt in 2021 aan de bel bij haar werkgever, Randstad Groep Nederland. Op dat moment loopt ze namelijk, zoals ze zelf zegt, vast. De loyaliteit naar haar werkgever is groot en zij raakt hierdoor uit balans. Loes bespreekt de situatie met haar leidinggevende en met de HR inzetbaarheidsadviseur van Randstad Groep Nederland, Gwen Israël. Daaruit volgt de inzet van een coachingstraject bij Instatera. Loes: “Pittig en confronterend, maar zeer waardevol want het traject bij Instatera heeft voorkomen dat ik ben uitgevallen.”

OVAL spreekt na afronding van dit traject bij Instatera met Loes Schonck, Gwen Israël en Monique Willinge Gratama (specialist burn-out en stressmanagement bij Instatera, lid van OVAL). Een praktijkcase over het belang van (preventieve) coachingstrajecten bij het voorkomen van ziekteverzuim.

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Altijd maar door

Loes begint in 1995 bij Tempo-Team Inhouse Services, onderdeel van Randstad Groep Nederland. Ze werkt al die jaren met heel veel plezier. Naast haar volle werkweek als senior accountspecialist leidt ze een actief bestaan. Loes: “Tennissen, hockeyen, skiën, een druk sociaal leven, ook als moeder; ik stond altijd aan. Totdat ik van de een op de andere dag werd geconfronteerd met forse pijnklachten. Ik sliep slecht en werd nukkig. Overigens bleef ik wel gewoon doorwerken, maar mijn sociale leven lag volledig op zijn gat. Het kostte een paar jaar om te achterhalen wat er aan de hand was en de pijn leek veroorzaakt te worden door fibromyalgie.” In de periode na deze diagnose volgt Loes een multidisciplinair traject, maar dat biedt voor haar onvoldoende verbetering.

Contact met inzetbaarheidsadviseur

Loes gaat op haar werk op de oude voet verder, maar blijft zoekende. Loes: “Pas nadat ik werd geattendeerd op ‘Het verboden woord’ - een documentaire van Caroline Tensen over de overgang -, werd het voor mij glashelder: mijn klachten hadden onmiskenbaar ook te maken met de overgang.” Loes spreekt met de inzetbaarheidsadviseur Gwen Israël, omdat er duidelijk sprake was van een disbalans.  Om een goede balans te hervinden, is er goede ondersteuning nodig.

Verzuim voorkomen

Gwen zegt daarover: “De leidinggevende vroeg mij om mee te denken. Bij het horen van het verhaal, dacht ik meteen aan Instatera. Een organisatie met landelijke dekking met wie we veel samenwerken, zowel preventief als curatief. Door de verschillende goede ervaringen met Instatera weet ik dat hun aanpak goed aansluit bij de behoeften van onze collega’s. Wij hebben veel klantgerichte, slimme en loyale collega’s die hoge eisen aan zichzelf stellen. Daardoor raken ze soms verwijderd van wie ze echt zijn. Als ik uitleg wat Instatera doet, dan vertel ik dat zij de verbinding tussen je hoofd, hart en lijf herstellen. Instatera zet je stil en helpt je te vertragen. Je leert de signalen van je lijf herkennen en ernaar te luisteren. Iedere coach heeft een eigen aanpak maar in de kern komt het neer op het terugvinden van je kernwaarden, drijfveren en overtuigingen. Durf je weer te worden wie je bent?

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”, Gwen Israël, HR inzetbaarheidsadviseur Randstad Groep Nederland

Coaching in de buitenlucht

Gwen geeft aan met verschillende coaches bij Instatera te werken. Gwen: “Ze zijn allemaal succesvol, zowel op de korte als op de lange termijn. Een daarvan is Monique Willinge Gratama. Zij begeleidde Loes.”

Monique (opgeleid als fysiotherapeut en psychosociaal therapeut) ‘houdt kantoor’ op de Vughtse hei. Monique: “Bij Instatera begeleiden we mensen buiten in de natuur. Dat doen we bewust, omdat de natuur onze zintuigen prikkelt. Mensen die op hun werk dreigen uit te vallen of al zijn uitgevallen door stress of door een burn-out, zijn vergeten hoe ze hun zintuigen gebruiken. Hun hoofd heeft het overgenomen, waardoor ze niet meer voelen en niet meer luisteren naar hun lichaam. Om stress en burn-out te voorkomen en/of daarvan te herstellen, is luisteren naar je lichaam en bij jezelf blijven enorm belangrijk. Als ook het hoofd het niet meer verwerkt krijgt, dan neemt het lichaam het over. In de meest extreme situatie vallen mensen letterlijk om of zijn ze lamgeslagen. Ze zijn te lang te sterk geweest, waardoor ze de regie over hun leven kwijt zijn.”

Werk, privé en karakter

Monique vervolgt: “Het doel van onze aanpak is om mensen weer in contact met hun lijf te laten komen zodat ze weer gaan voelen. Door lichaamsgerichte oefeningen in de natuur en opdrachten voor thuis – bijvoorbeeld rondom het aangeven van grenzen of het innemen van ruimte – krijgen cliënten nieuwe inzichten op het gebied van hun werk, hun privésituatie of hoe ze als persoon in elkaar steken (hun karakter). Die drie gebieden zijn sterk verbonden met elkaar en vormen onze ingangen om te coachen. Ik haak als coach in op dat wat er op dat moment bij iemand speelt. Tijdens een sessie gebeurt dat in een continue dynamiek van volgen en leiden. Aandacht voor beweging, voeding en leefstijl speelt in onze aanpak een belangrijke rol. "Tijdens een sessie in de natuur zijn mensen in beweging.”

“Als je hoofd het niet meer kan, gaat je lichaam spreken”, Monique Gratama, Instatera

Nieuwe inzichten

Loes: “Het traject bij Instatera en de vorm van coaching past goed bij mij.  Al wandelend in de mooie bossen van Vught gaf Monique mij veel stof tot nadenken. Deze gesprekken waren leerzaam en soms ook confronterend, maar ze hebben mij wel veel mooie inzichten gegeven. Ik leerde weer naar mezelf te luisteren en het werd mij gedurende het traject steeds duidelijker dat ik heel dicht bij mezelf moest blijven voor de juiste energiebalans.”

Veranderen van gedrag

Monique blikt terug: “Loes had privé alles goed op de rit, maar ervaarde een grote werkdruk, wat werd versterkt door haar grote verantwoordelijkheidsgevoel, de behoefte aan controle en enorme loyaliteit naar haar werkgever. Zij moest leren om weer goed voor zichzelf te zorgen. Als coach wil ik iemand niet veranderen, maar wel zijn of haar gedrag. Bij Loes ging het erom dat ze leerde haar grenzen te voelen en daarover duidelijk te communiceren. Zij deed tijdens het traject snel nieuwe inzichten op, die zij toepaste. Voor mij is het ontzettend dankbaar werk om mensen op deze manier te mogen begeleiden. Een soepele samenwerking tussen alle betrokkenen (cliënt, coach, werkgever, leidinggevende, maar ook bijvoorbeeld een bedrijfsarts) bevordert een vloeiend verloop van een traject en een duurzaam resultaat. Daar is deze samenwerking met Loes, haar leidinggevende en Gwen een fantastisch voorbeeld van. Gwen heeft als werkgever goed aangevoeld wat er bij Loes nodig was.”

Belangrijke rol van leidinggevende

Vanuit de werkgeverskant benadrukt Gwen het belang van het voorkomen van verzuim. “Dit is de meest effectieve manier om verzuim in je organisatie te verlagen. Gelukkig krijgt deze visie steeds meer draagvlak binnen Randstad Groep Nederland. We zijn gewend om de hele kerstboom op te tuigen als een medewerker langdurig uitvalt. Maar het is natuurlijk jammer dat het eerst mis moet gaan. Als inzetbaarheidsadviseurs denken we daarom proactief mee over hoe verzuim te voorkomen. Dat betekent dat je tijdig met elkaar in gesprek gaat: dat kan op initiatief van een medewerker of op initiatief van een leidinggevende als er signalen zijn die duiden op een verstoorde balans. Iemand neemt zichzelf mee naar het werk - op goede en minder goede momenten. Werk is een belangrijk onderdeel in iemands leven. Als het even tegenzit - door welke oorzaak dan ook - dan heb je met elkaar een goed gesprek te voeren over wat er nodig is en dat kan zowel op privé als werk betrekking hebben. Je hebt er als leidinggevende mee te maken, of je dat nu leuk vindt of niet. Leidinggevenden onderschatten vaak hun rol in dit soort situaties.”

Stijging preventieve interventies

Gwen constateert een toename van het aantal preventieve trajecten. Drie jaar geleden was dat aandeel nog geen 10% van het totaal aantal trajecten. De verhouding is nu 75% curatief en 25% preventief. “De toename van het aantal preventieve dossiers is winst omdat dit langdurige uitval kan voorkomen. De boodschap is: het begint bij jezelf. Durf naar je lijf te luisteren, neem de signalen serieus en heb vertrouwen, in jezelf én in je omgeving.”

Vanuit vertrouwen de volgende stap

Dat heeft bij Loes goed uitgepakt. Zij fikste het altijd voor iedereen, maar moest leren dat het bij haar begint en dat zij andere keuzes mag maken. Inmiddels heeft zij na het traject bij Instatera intern de overstap gemaakt van senior accountspecialist naar de functie van re-integratiespecialist. Loes: “Ik leerde dicht bij mezelf te blijven, te weten wat mijn kernwaarden zijn en waar mijn kwaliteiten en talenten liggen. Monique gaf me het laatste zetje in vertrouwen dat een dergelijke functie mij heel goed zou passen.”

Inzicht en energie

“Het traject in het afgelopen jaar is pittig, maar heel leerzaam geweest. Het heeft me veel inzichten en energie gegeven. Ik doe mijn werk met veel plezier en zit letterlijk en figuurlijk goed in mijn vel. Dit komt omdat ik eerlijk naar mezelf ben en goed luister naar de signalen van mijn lijf: ik ben al maanden pijnvrij.”

“Wees eerlijk naar jezelf, daar begint het” Loes Schonck

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter