Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Een match op niveau vanuit gelijkwaardigheid

De krapte op de arbeidsmarkt ‘dwingt’ bedrijven om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe medewerkers. Traffic Service Nederland weet er samen met medewerker Amir en zijn coach Annemiek Gockel van Vier L een succes van te maken. Zo begeleidde Annemiek de werkgever onder andere bij de proefplaatsing. Ook nu dit is omgezet naar een jaarcontract blijft Annemiek op de achtergrond aanwezig als back-up voor Amir én voor de werkgever.

Het vinden van de juiste kandidaten voor haar organisatie, is een doorlopend aandachtspunt voor Wendy Hendriks. Zij is Recruiter/HR-adviseur bij Traffic Service Nederland. Dit bedrijf houdt zich vanuit 9 locaties met zo’n 350 medewerkers bezig met de veiligheid en doorstroming voor weggebruikers. Onder andere door verkeersmaatregelen. Wendy: “We zoeken mensen met het juiste DNA, passend bij onze kernwaarden: veiligheid, verantwoordelijkheid en vakkundigheid. Tegelijkertijd moeten wij in de huidige markt inspelen op wat iemand ons te bieden heeft. Dat vraagt creativiteit en flexibiliteit; niet alleen van mij als recruiter maar ook van collega’s en leidinggevenden. Door ruimdenkender te zijn en breder te kijken, kwam Amir op ons pad voor de functie van ontwerper.”

Breder kijken naar mogelijke kandidaten

De functie voor ontwerper is een baan op MBO-niveau, met als vereiste: goed kunnen tekenen en overweg kunnen met Autocad. In haar zoektocht op internet naar een geschikte kandidaat binnen de groep latent werkzoekenden op Indeed, stuit Wendy op het cv van Amir. Wendy: “Daaruit bleek dat hij een bachelor bouwkunde heeft en zes jaar werkervaring als bouwkundig ingenieur in het land waar hij vandaan komt, Iran. Ik besloot hem te bellen. Hij was blij verrast dat iemand hém belde voor een baan.”

Als Wendy Amir belt, woont hij nog niet zo lang in Uden. Hij kan zich goed verstaanbaar maken in het Engels, maar spreekt nog niet heel goed Nederlands. Amir heeft een belangrijk doel: werk vinden in zijn vakgebied. Gemeente Maashorst heeft hem daarom aangemeld bij Vier L voor individuele begeleiding bij het vinden van werk. Annemiek Gockel is vanuit Vier L zijn coach. Vier L is aangesloten bij OVAL. Deze organisatie bundelt de krachten van dienstverleners op het gebied van vitaliteit, activering en loopbaan.

“Annemiek gaf mij steeds de hoop dat het zou lukken” - Amir

Amir Shateri: “Mijn doel was om een baan te vinden in mijn vakgebied. Ik ben opgeleid in Architectuur en Design. Annemiek van Vier L gaf mij steeds de hoop dat het mij echt zou lukken om daarin werk in Nederland te vinden. We hadden één keer per week contact. Soms spraken we af in de bibliotheek in Uden, vaak waren de afspraken online. Annemiek hielp mij met het maken van mijn cv en met het leggen van contact met bedrijven en mensen in mijn vakgebied.”

Onderdeel van de begeleiding door Vier L was een werkoriëntatie waarin Amirs diploma’s werden gewaardeerd. Annemiek Gockel van Vier L zegt daarover: “Diploma’s worden nagenoeg nooit één op één gewaardeerd. Dus is het zaak om aanknopingspunten te vinden. Dat is niet one size fits all, maar maatwerk. In het geval van Amir was het aanknopingspunt zijn beheersing van Autocad. Daarmee had hij een duidelijke plus naar werkgevers, omdat daar veel vraag naar is. Amir benaderde zelf werkgevers en toonde voortdurend een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Want je begeven op de Nederlandse arbeidsmarkt is voor nieuwkomers op die arbeidsmarkt echt een grote stap.”

Amir vertelt verder: “Toen Wendy van Traffic Service Nederland belde was mijn Nederlands nog niet zo goed. Daardoor vond ik dit eerste telefoongesprek niet zo fijn. Wendy moest eerst met collega’s overleggen of mijn niveau van Nederlands een bezwaar was voor de baan van ontwerper. Dat maakte me verdrietig; ik dacht dat het niet zou gaan lukken. Maar na twee weken belde Wendy terug. Ze had met collega’s gepraat en die stemden toe in een ontmoeting met mij.”

 “We gaan het gewoon doen” – Wendy Hendriks, Traffic Service Nederland

“Uit alles bleek dat Amir hier graag een bestaan wil opbouwen” blikt Wendy terug. “Daarom nodigden we hem uit om bij ons op gesprek te komen. Ruben van Diggelen, leidinggevende van de afdeling Consult was daar ook bij. Ruben was direct enthousiast over de kennis en kunde van Amir. Hij zag vooral een goede medewerker voor Traffic Service Nederland in hem. ‘De Nederlandse taal gaan we hem wel leren’ zei hij. En omdat er op de afdeling nog een collega werkt, die zowel Nederlands, Perzisch als Engels spreekt, waren er voldoende kansen om hem goed in te werken. Amir liet vooral zijn enthousiasme over de functie merken. Hij is ambitieus en is hier zijn leven aan het opbouwen. Ruben en ik keken elkaar aan en waren het snel eens: we gaan het gewoon doen. De taal heeft ons daarbij niet tegengehouden.”

Begeleiding Vier L bij proefplaatsing en daarna

In dit sollicitatiegesprek vertelt Amir dat Vier L hem begeleidt naar een baan. Wendy: “Daarom zochten we kort na het gesprek met Amir contact met Annemiek Gockel van Vier L. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor ons als werkgever en natuurlijk voor Amir zodat hij aan het werk zou kunnen als ontwerper. Annemiek heeft ons goed begeleid in dit proces, met onder andere de aanvraag van een proefplaatsing. Voor een werkgever is het echt fijn dat er iemand is die met je meedenkt en de expertise daarvoor in huis heeft. Gemeente Maashorst gaf vervolgens goedkeuring voor deze proefplaatsing. Zo konden we tijdens de eerste twee maanden een goede indruk van elkaar krijgen: Amir van onze organisatie en wij van zijn ervaring. Na de proefplaatsing hebben we met elkaar een evaluatiegesprek gevoerd. Met als uitkomst dat we Amir een contract hebben aangeboden. We zijn er enorm trots op dat hij graag bij ons in dienst wilde komen en zijn blij met zijn energie, juiste kennis en flexibiliteit! Dat vooral. Daarnaast helpt het ons om te voldoen aan de vraag van onze klanten om een percentage van de aanneemsom in te zetten voor social return op een project, het zogenaamde social return on invest.”

“Altijd proberen om doelen te bereiken” - Amir

Amir: “Die eerste twee maanden bij Traffic Service Nederland waren voor mij spannend. Ik was blij met het werk op de ontwerpafdeling maar moest zoveel leren. Nog steeds leer ik elke dag! De collega’s leggen het werk met liefde en geduld uit; zonder hun hulp zou ik het ontwerpen van verkeersmaatregelen niet kunnen leren. We werken met Autocad; dat programma ken ik gelukkig al goed. Mijn Nederlands gaat ook al beter; ik krijg nog één keer per week les, daarna moet ik examen doen. Zo zijn er nog zoveel doelen voor mij om te bereiken. Maar het belangrijkste is dat ik mijn doel om werk te vinden in mijn vakgebied heb bereikt en dat ik nu bij Traffic Service Nederland een contract heb. Doelen bereiken; dat is belangrijk in het leven, dat moet je altijd proberen. Dat vertel ik ook aan anderen die in eenzelfde soort situatie als ik zitten.”

VierL Best Practice

Amir en Wendy delen hun ervaringen aan de groep die begeleiding krijgt van Annemiek van Vier L.

“Van zijn toewijding ben ik onder de indruk” – Annemiek Gockel, Vier L

Annemiek Gockel van Vier L herinnert zich het evaluatiegesprek met Traffic Service Nederland en Amir aan het einde van de proefplaatsing nog goed. Annemiek: “Toen de proefplaatsing werd omgezet in een jaarcontract raakte me dat echt. Ik voelde me zo trots op Amir. Hij heeft er zo hard voor gewerkt in een voor hem onzekere tijd. Natuurlijk heb ik hem vanuit Vier L begeleid, maar hij heeft het vooral zelf met heel veel toewijding gedaan. Dat past heel goed bij de visie van Vier L waarin we aansturen op iemands zelfredzaamheid. We kijken vooral naar wat wél lukt en naar wat wél mogelijk is.

Je gunt iemand zóveel, maar je hebt ook een werkgever nodig die ervoor wil gaan. Traffic Service Nederland is een fantastische werkgever die in kansen denkt en kansen biedt. Zij hebben van begin af aan de intentie gehad om er een succes van te maken. Ook nu Amir een contract heeft, geven ze hem de ruimte in zijn weekschema om te investeren in de Nederlandse taal. Ook haalden ze de proeftijd uit het contract omdat de proefplaatsing al voldoende vertrouwen had gegeven. Het is een match op niveau vanuit gelijkwaardigheid. Zakelijk, met een groot hart. Daar kun je als coach alleen maar van dromen!”

Inmiddels werkt Amir enkele maanden op de ontwerpafdeling van Traffic Service Nederland in Oss. Vanuit Uden pakt hij vier dagen per week de bus naar station Oss. Van daaruit gaat hij op de fiets verder naar Traffic Service Nederland. Eén dag per week werkt hij thuis. Annemiek Gockel van Vier L is op de achtergrond nog als back-up aanwezig voor zowel Amir als de werkgever.

Bijzonder is dat de samenwerking tussen Traffic Service Nederland, Amir en Vier L recent een nieuwe wending kreeg. Tijdens een training die Annemiek in opdracht van gemeente Maashorst geeft aan een nieuw groep statushouders, vertelden Amir en Wendy over bovenstaande ervaringen. Enkele foto’s bij dit praktijkvoorbeeld zijn bij die gelegenheid genomen.

Geïnteresseerd in perspectief?

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter