Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Tilburg, 6 juni 2019 – Een loopbaan heet niet voor niets een loopbaan. Bij een loopbaan hoort beweging. OVAL heeft daarom onderzoek onder haar leden uitgevoerd naar het Ontwikkeladvies. Naast de cijfers is ook gevraagd naar ervaringen en concrete aanbevelingen. Het Ontwikkeladvies stimuleert eigen regie over de loopbaan. Laat het leeftijdscriterium van 45 jaar los. Ontwikkeling is belangrijk voor iedereen.

 Uit het onderzoek blijkt dat het doel van de regeling, werkende 45-plussers stimuleren de regie over hun loopbaan te nemen, wordt bereikt. “Ja, het werkt zeker in bewustwording. Medewerkers krijgen de kans om verder te kijken. Hierdoor komen ze tot andere en nieuwe inzichten”, aldus een loopbaanprofessional. Medewerkers nemen ook zelf het initiatief. Ruim 85% vraagt, volledig buiten de eigen werkgever om, een Ontwikkeladvies aan.

De leidinggevende speelt een essentiële rol bij de (loopbaan)ontwikkeling van medewerkers. De leidinggevende wordt met het Ontwikkeladvies echter niet of onvoldoende bereikt. De bekendheid van werkende 45-plussers met het Ontwikkeladvies is nog beperkt. Een deel van de respondenten geeft aan door de administratieve belasting en financiële risico’s van de regeling ook terughoudend te zijn geweest.

Petra van de Goorbergh, directeur OVAL, licht een aantal concrete aanbevelingen uit het onderzoek toe. “Continueer de regeling. Betrek werkgevers- en werknemersorganisaties om dit mogelijk te maken. Versterk met elkaar de communicatie.” Aanbevolen wordt ook om het leeftijdscriterium van 45 jaar los te laten. “Of je nu werkt, begint met werken, stilstaat, vastloopt of richting zoekt. Soms weet je het even niet of zit het tegen. Dan is het belangrijk dat je deskundig en onafhankelijk advies krijgt, ongeacht je leeftijd”. Tevens is van belang dat de medewerker na het advies verdere begeleiding kan krijgen, indien nodig. “Wijs hem of haar in ieder geval op de mogelijkheden”.

De rapportage van het onderzoek en de aanbevelingen is hier terug te vinden.

Bron: OVAL

06/06/2019

Wilt u meer informatie over dit artikel?

Neem dan contact met ons op.

Gerelateerd nieuwsmeer nieuws 

Email Facebook Google LinkedIn Twitter